Ljubav osvojila Europu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ljubav osvojila Europu

Ljubav osvojila Europu

Prava ljubav pobjeđuje sve, pa je i Hanekeova 'Ljubav' ('Amour') osvojila 4 glavne Europske filmske nagrade.

s.p. 02.12.2012 3 komentara

Ljubav osvojila Europu

Hvaljena drama 'Ljubav' Michaela Hanekea je veliki pobjednik ovogodišnjih 25. Europskih filmskih nagrada. Na ceremoniji koja je održana u subotu, 1. prosinca, u malteškom glavnom gradu Valletti, taj film osvojio je nagrade za najbolji film, redatelja, glumca i glumicu. Haneke je isprva došao na pozornicu po nagradu za najboljeg europskog redatelja i na materinjem njemačkom jeziku zahvalio svojoj ženi, glumcima i producentu, a zatim je na kraju došao i po nagradu za najbolji europski film te je izjavio da nije očekivao da će tako brzo opet biti na pozornici.


'Ljubav', trailer.

Osim Hanekea nagradu su dobili i glumci-veterani koji su svojim odličnim nastupom obilježili njegov potresni film. Nagrađen je Jean Louis Trintignant koji nije mogao doći na ceremoniju pa se video porukom zahvalio Akademiji, Hanekeu i obitelji, a na dodjeli se nije pojavila ni njegova filmska partnerica Emmanuelle Riva koja je morala ostati u krevetu jer boluje od gripe. Malo iznenađenje bila je nagrada za najbolji scenarij koja je u žestokoj konkurenciji najboljih europskih filmaša (Polanski, Haneke, Mungiu) otišla Tobiasu Lindholmu i Thomasu Vinterbergu za dansku dramu 'Lov' koju ćemo krajem prosinca moći vidjeti i u našim kinima. Iznenađenje je i nagrada za najbolji film po izboru publike koja je otišla belgijskoj humornoj drami 'Hasta la Vista' ('Come as You Are').

Po dvije sporedne nagrade dobili su britanski filmovi na Europskim filmskim nagradama - 'Sramota' je nagrađena za fotografiju i montažu, a 'Dečko, Dama, Kralj, Špijun' za scenografiju i glazbu. Nagradu za životno djelo dobio je Bernardo Bertolucci koji je poželio dug život europskom filmu i Europskim filmskim nagradama, a Helen Mirren nagrađena je za doprinos svjetskom filmu te je u svom govoru kao svoje glumačke uzore istakla Claudiju Cardinale, Liv Ullman i Jeanne Moreau. Popis svih pobjednika možete pogledati ovdje, a mi smo izdvojili dobitnike glavnih nagrada:

Glavni dobitnici Europskih filmskih nagrada 2012.:

NAJBOLJI EUROPSKI FILM:
'Ljubav', r: Michael Haneke, Austrija/Francuska/Njemačka

NAJBOLJI EUROPSKI REDATELJ:
Michael Haneke, 'Ljubav'

NAJBOLJA EUROPSKA GLUMICA:
Emmanuelle Riva, 'Ljubav'

NAJBOLJI EUROPSKI GLUMAC:
Jean-Louis Trintignant, 'Ljubav'

NAJBOLJI EUROPSKI SCENARIST:
Tobias Lindholm i Thomas Vinterberg, 'Lov', Danska

NAJBOLJI EUROPSKI FILM PO IZBORU PUBLIKE:
'Hasta la Vista' ('Come as You Are'), r: Geoffrey Enthoven, Belgija

EUROPSKO OTKRIĆE 2012.:
'Kauwboy', r: Boudewijn Koole, Nizozemska

NAJBOLJI EUROPSKI DOKUMENTARNI FILM:
'Hiver Nomade' ('Winter Nomads'), r: Manuel von Stürler, Švicarska

NAJBOLJI EUROPSKI DUGOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM:
'Alois Nebel', r: Tomaš Lunak, Češka/Njemačka/Slovačka

NAGRADA ZA EUROPSKO POSTIGNUĆE U SVJETSKOM FILMU:
Helen Mirren

NAGRADA EUROPSKE FILMSKE AKADEMIJE ZA ŽIVOTNO DJELO:
Bernardo Bertolucci

Komentari
anonymous - * Gospod da vas blagoslovi, Tvorac neba i zemlje! * 15.12.2012

* U svakome danu nova je milost Božija * Danas popodne petarda je toliko jako eksplodirala,da je moja unutrašnjost doživela zemljotres,a koliko tek smeta starijim osobama * Verujem da je prasak petardi remećenje javnog reda i mira,i delo je od satane * Sve mogu u Hristu Isusu koji mi daje snage * Ko profitira kroz petarde,i da li su bilo kome potrebne prodavnice sa takvom opremom * Jači je Isus koji je u meni nego djavo koji je u svetu * Ako ništa drugo,neka ona osoba što jeste stručnjak u vezi ovakvih stvari učini da se petarde koriste samo za doček Nove Godine * Sve je moguće Gospodu i onoj osobi što veruje * Da ne govorim koliko je osoba već stradalo koristeći petarde i slično * A što se tiče božićnih,novogodišnjih i božićnih praznika,želim da vam se ispune sve želje što jesu ispravne pred Bogom * U zdravlju neka vam je sve * Slava Gospodu Isusu Hristu jedinome spasitelju *

A: s.p. 04.12.2012 Pogledaj profil

Nismo bili prisutni na ceremoniji pa zahvaljujemo na obavijesti, unijeli smo tu informaciju u tekst.

A: silvije 03.12.2012 Pogledaj profil

Bio sam osobno prisutan na ceremoniji! Interesantno da svi portali redom pogrešno prenosite vijest - Monsieur Trintignant NIJE bio prisutan i nije došao po svoj 'kipić', nego se zahvalio video porukom!