Motovun nagradio 'Kašnjenje' - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Motovun nagradio 'Kašnjenje'

Motovun nagradio 'Kašnjenje'

Glavna nagrada Motovuna otišla je urugvajskom 'Kašnjenju', a najboljim regionalnim filmom proglašen je srpski 'Klip'.

s.p. 02.08.2012 0 komentara

Motovun nagradio 'Kašnjenje'

Film 'Kašnjenje' ('La Demora, Delay') urugvajskog redatelja Rodriga Plá osvojio je 'Propeler Motovuna', glavnu nagradu Motovun Film Festivala.  'Kašnjenje' je, prema obrazloženju žirija, nagrađeno zbog svoje humanosti i nježnosti, te ekspresivne i emotivne priče o obiteljskoj ljubavi, koja je snimljena s izvanrednim redateljskim vještinama.

'Kašnjenje' je obiteljska priča o senilnom ocu koji stalno zaboravlja stvari, a njegova kći Maria o svemu brine sama, malo spava i previše radi. Istovremeno se vole, a istovremeno se ne mogu podnijeti. Maria na koncu svog oca odvodi u starački dom kako bi se bolje brinula o svojoj djeci. No, otkriva da je previše siromašna da bi si priuštila očev smještaj u domu, a opet prebogata da bi se kvalificirala za socijalnu pomoć. O nagradi Propeler odlučivao je žiri u sastavu Simon Perry, Jagoda Kaloper i Ruth Bradley.

Nagrada Bauer za najbolji film u regiji pripao je filmu 'Klip', debitantskom filmu mlade srpske redateljice Maje Miloš. Film, za kojeg sama redateljica kaže da je to 'sex, ljubav i turbofolk', prikazuje realni tinejdžerski svijet na rubu beogradskog predgrađa. To su tinejdžeri koji su stalno na tulumima, nadrogirani i pijani, te prolaze kroz pakao života a da toga nisu ni svjesni.


'Klip', trailer.

'Nagradu Bauer dobiva film 'Klip' za izuzetnu autentičnost i autorsku beskompromisnost u tretiranju bolnih psiholoških trauma aktualne tranzicijske stvarnosti. Film vješto bira prikladan način da vrlo direktno komunicira s frustracijama i dilemama mlade generacije filmske publike', stoji u obrazloženju žirija za nagradu Bauer. O nagradi Bauer odlučivao je žiri u sastavu Pjer Žalica, Nikola Vukčević, Marija Škaričić, Arta Dobroshi, Vladimir Blaževski, Karpo Godina i Svetozar Cvetković.

Nagradu FIPRESCI-ja dobio je film 'Igra' ('Play'), švedskog redatelja Rubena Östlunda. Žiri u sastavu Vladan Petković, Mima Simić i Dejan Trajkoski obrazložio je nagradu riječima: ''Igra' je film čija majstorska formalna izvedba u potpunosti uspijeva obuhvatiti sve dimenzije trenutačno najosjetljivijih tema zapadne civilizacije'.

U konkurenciji Motovunski kratki za najbolji kratki film nagradu je dobio nizozemski film 'Slonovske noge' ('Elephant Feet') Dana Geesina. Još ranije proglašeni su pobjednici ostalih nagrada, pa je tako Maverick ove godine otišao kultnom britanskom redatelju Terenceu Daviesu, dok su nagradu 50 godina dobili Veljko Bulajić i Lordan Zafranović.

Komentari

Nema komentara.