Apokalipsa u Motovunu! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Apokalipsa u Motovunu!

Apokalipsa u Motovunu!

15. Motovun Film Festival nudi novi film Leosa Caraxa, dobitnika Srebrnog medvjeda i filmove kataklizme!

s.p. 05.07.2012 0 komentara

Apokalipsa u Motovunu!

Na presici je najavljen program 15. Motovun Film Festivala. Direktor MFF-a Igor Mirković izjavio je: 'Unatoč krizi Motovun Film Festival i ove godine na motovunskom brdu predstavlja niz svježih filmskih ostvarenja iz svjetske kinematografije, među kojima su i filmovi koji su do sada na festivalima osvojili brojne nagrade. U izboru Jurice Pavičića od 28. srpnja do 1. kolovoza prikazat ćemo 25 filmova i svi se po prvi put prikazuju u Hrvatskoj'.

Brojni gosti su potvrdili svoj dolazak. Počasni gost je Terence Davies, kultni britanski redatelj koji će u Motovunu primiti nagradu 'Maverick' kojom festival nagrađuje one koji u svojoj karijeri nisu podilazili trendovima. U Motovunu će se prikazati retrospektiva njegovih filmova, a u njegovu čast će se od 21. do 23. srpnja u Ljetnom kinu Tuškanac u Zagrebu prikazati tri njegova filma. Također dolaze doajeni domaće kinematografije, Veljko Bulajić i Lordan Zafranović. Motovun Film Festival im ove godine dodjeluje nagradu '50 godina' kojom MFF tradicionalno odaje priznanje ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu.


'Kruha i igara', trailer.

U Motovun dolazi i Petr Lom, nizozemski redatelj čiji će se film 'Natrag na trg' prikazati u glavnom programu. Velikan poljskog filma Lech Majewski još je jedan redatelj s kojim ćemo se družiti u Motovunu, a u konkurenciji za nagradu Propeler je i njegov film 'Mlin i križ' u kojem je Majewski okupio glumačku kremu (Charlotte Rampling, Michael York i Rutger Hauer). Redatelj Klemen Dvornik dolazi iz Slovenije, a u glavnom programu prikazat će se njegov film 'Kruha i igara'. O kvaliteti filmova u glavnom programu odlučivat će žiri u sastavu: glumica Jagoda Kaloper, direktor CapeVinelands Film Festivala iz Južne Afrike Leon vd Merwe, te irski producent Simon Perry.

U konkurenciji za nagradu Propeler su, među ostalima, film 'Sestra' švicarske redateljice Ursule Meier, koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda. Također treba istaknuti film 'Posljednja ambulantna kola Sofije', bugarski film koji je nastao u koprodukciji sa zagrebačkom produkcijskom kućom Nukleus film. Na Tjednu kritike u Cannesu osvojio je nagradu i uvršten je u dokumentarnu konkurenciju 47. međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma. Francuski film 'Sveti motori' veliki je povratak francuskog režisera Leosa Caraxa koji se na ovogodišnjem Cannesu natjecao za Zlatnu palmu.


'Sestra', trailer.

Najveći ruski filmski hit posljedjih godina 'Chapiteau Show' sigurno će privući brojnu publiku. Ovaj troipolsatni spektakl osvojio je i Geraldine Chaplin, koja je predsjedala glavnim žirijem filmskog festivala u Moskvi, te je, uručujući nagradu mladom redatelju Sergeju Lobanu, dala i svoj telefonski broj s molbom da joj da ulogu u svom slijedećem filmu. Tu je i švedski film 'Avalon', dobitnik nagrade FIPRESCI-ja u Torontu, te omnibus 'Košnice' u kojem ćemo vidjeti i priču koju potpisuje zagrebački student filmske i TV režije Igor Šeregi.

Uz nagradu Propeler, MFF dodjeljuje i nagradu Bauer za najbolji film u regiji, a od pristiglih 12 filmova žiri će odabrati tri finalista koji će se prikazati u Motovunu. Filmski program uključuje i selekciju kratkih filmova do 15 minuta, 'Motovunski kratki' u izboru Andreja Korovljeva, a ove godine je u konkurenciji 20 filmova. Direktor Mirković je u šali dodao: 'Kako je ovo zadnji festival, obzirom da nas u prosincu čeka smak svijeta, u sklopu festivala prikazat ćemo i program 'Apokalipsa danas' u kojem prikazujemo filmove kataklizme. U programu nas očekuje i 'Tko je ubio Barbie', intrigantan program s radikalnim feminističkim filmovima u kojima se propituju teme seksualnosti i pornografije, inače tradicionalne 'macho' teme.' Više informacija potražite na službenim stranicama MFF-a.

Komentari

Nema komentara.