Pojedi me nježno - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pojedi me nježno

Pojedi me nježno

Njemci su se zgražavali nad sunarodnjakom koji je ubio i pojeo svog homoseksualnog ljubavnika, a sada državnim novcem financiraju film o njemu.

06.07.2004 0 komentara

Pojedi me nježno

Svijet je bio šokiran kad je njemačka policija prošle godine otkrila detalje zločina kojeg je počinio Armin Meiwes. U siječnju ove godine on je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ubojstva i kanibalizma. Njegova strašna, ali na neki način i tragična priča, ponovo će oživjeti zahvaljujući poznatom gay redatelju Rosi von Praunheim, ali i novcu iz državnog proračuna.

Projektu pod radnim naslovom 'Your Heart in My Brain' dodijeljeno je skoro 25 tisuća iz filmske zaklade regije North Rhine-Westphalia, zapadne njemačke pokrajine u kojoj vladaju Socijaldemokrati kancelara Gerharda Schroedera. Film bi u konačnici trebao biti mješavina 'groteske, trilera i dokumentarca', a von Praunheim ga planira snimiti do kraja ove godine.

Miews je priznao ubojstvo Bernda Juergena, berlinskog kompjuterskog stručnjaka s kojim se upoznao i zbližio preko Interneta. Kad su skužili da su 'na istoj valnoj duljini' njihovo se neobavezno ćaskanje ubrzo pretvorilo u dogovoranje jedne fine večerice. Na meniju je glavno jelo bila ljudetina, a za desert je Miews poslužio ubojstvo. Naime, njegov kompanjon je preko chata jasno izrazio svoj fetiš - želi biti ubijen i pojeden. Ne nužno tim redoslijedom.

Rosa u raju

Njihovo posljednje druženje Miews je snimao kamerom, a snimke su tijekom sudskog procesa zaprepastile porotnike. Lijepo se vidjelo kako Miews reže spolovilo svog prijatelja (i to na njegov zahtjev!), a zatim kako oba muškarca pokušavaju pojesti taj komad mesa. Prvo sirovo, a zatim isprženo u tavi. Ako mislite da se šalimo, u gadnoj ste zabludi.

U von Praunheimovojoj filmskoj verziji Meiwesa će u zatvoru posjetiti glava njegove žrtve, uvjeravati ga u ispravnost njegovog čina i poticati ga na nove zločine. Film će, dakle, dijelom biti i fikcija, a to je ponajviše zato što redatelj nije uspio otkupiti autorska prava na kanibalovu priču. 'Ono što me zanima je homoseksualni aspekt priče, ali i sadomazohističko iskustvo,' povjerio se Reutersu.

Rosa von Praunheim je 61-godišnji gay-aktivist i predavač na filmskoj akademiji u Potsdamu. Dosada je snimio pedesetak filmova, među kojima i kratku erotsku komediju 'Can I Be Your Bratwurst, Please?', a ovaj ga je slučaj posebno zaintrigirao jer i sam već dvadeset godina proučava kanibalizam. 'Ne znam da li ću šokirati ljude,' pravio se naivan: 'Svi mi uvijek govorimo da volimo nekog toliko da bi ga mogli pojesti.'

'Can I Be Your Bratwurst, Please?'

No, pripadnici konzervativnih stranaka cijeli slučaj ne smatraju nimalo duhovitim ni probavljivim. Predstavnik Kršćanskih demokrata ljutito je primjetio kako je i čak i naslov filma bez trunke dobrog ukusa. Zaključio je kako se 'ovim podiže spomenik izopačenom kriminalcu,' a posebno ga iritira što se film dijelom financira novcem poreznih obveznika. Inače, filmska zaklada North Rhine-Westphalie sufinancirala je i snimanje nagrađivanog filma Wolfganga Beckera 'Goodbye, Lenin!'.

Bez obzira na sve umjetničke intervencije, posve je sigurno da će najveća količina strave u filmu proizlaziti iz činjenice da se radi o stvarnom događaju. Spoznaja da takvi ljudi postoje i da su možda u našem susjedstvu intrigantnija je nego li bilo kakav fiktivni zaplet. Pa kad vam slijedeći put nešto zamiriše (ili zasmrdi) nešto iz susjedovog lonca...
Dobar Tek!

Komentari

Nema komentara.