Europska unija dobrih filmova - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Europska unija dobrih filmova

Europska unija dobrih filmova

Na listi filmova koji se bore za Europske filmske nagrade nema hrvatskih filmova, ali ima dosta filmova s ovogodišnje Filmomanije.

s.p. 12.09.2011 0 komentara

Europska unija dobrih filmova

Objavljene su prednominacije za 24. europske filmske nagrade, a na listi se nalazi 45 filmova koji se bore za ulazak na listu nominiranih. Na listi je dosta filmova koje ćete uskoro moći vidjeti na reviji Filmomanija 5 koje se održava u Osijeku, Splitu i Zagrebu: 'Melankolija' Larsa von Triera, 'Troje' Toma Tykwera, 'Dječak s biciklom' braće Dardenne, 'Ubojstvo iz nužde' Jerzyja Skolimowskog, 'Imamo Papu' Nannija Morettija, 'Le Havre' Akija Kaurismakija, 'Majke' Milča Mančevskog, 'Torinski konj' Bele Tarra i 'Posljednji cirkus' Alexa de la Iglesije.

Na listi prednominiranih se nalaze i filmovi koje još nećemo vidjeti u kinima, a voljeli bismo - Almodovarov 'La piel que habito' i hvaljeni 'Attenberg', a u kinima smo već vidjeli oskarovski 'Kraljev govor'. Ove godine nema hrvatskog filma među prednominiranima, no na listi su i irski 'Kao da me nema' snimljen prema romanu Slavenke Drakulić, te dva 'cirkuska filma' iz susjedstva u kojima glume hrvatski glumci: bosanski 'Cirkus Columbia' i slovenski 'Circus Fantasticus'.


'Circus Fantasticus', trailer.

Lista filmova sastavljena je tako da je iz 20 zemalja s najviše članova Europske filmske akademije odabran po 1 film, a zatim je posebni selekcijski odbor EFA-a uz pomoć filmskih stručnjaka odabrao ostatak filmova. U predstojećim tjednima 2500 članova Akademije glasat će za nominacije u različitim kategorijama Europskih filmskih nagrada. Nominacije će biti objavljene 5. studenog na Europskom filmskom festivalu u španjolskoj Sevilli, a dobitnici 'europskih Oscara' bit će objavljeni 3. prosinca na dodjeli 24. europskih filmskih nagrada.

Ceremonija dodjele će se održati u Berlinu i moći će se pratiti uživo na službenim stranicama Nagrada. Cjeloviti popis svih prednominiranih filmova potražite na linku ovdje, a kao medijski pokrovitelj Europskih filmskih nagrada podsjećamo Vas i da možete glasati za najbolji europski film po izboru publike i osvojiti nagradno putovanje u Berlin!

Komentari

Nema komentara.