Djeca, erotika i digitalija u Puli - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Djeca, erotika i digitalija u Puli

Djeca, erotika i digitalija u Puli

Pula nudi filmove Matanića, Ivande i Škorićke u glavnoj sekciji, 9 filmova iz koprodukcija, erotske kratke filmove i digitalne projekcije u Areni!

s.p. 29.06.2011 0 komentara

Djeca, erotika i digitalija u Puli

Na današnjoj presici objavljeno je da će u Nacionalnom programu 58. Festivala igranog filma u Puli, koji će se održati od 16. do 23. srpnja 2011., biti prikazano 19 filmova, od čega 10 u Glavnoj sekciji, a 9 u Sekciji manjinskih koprodukcija.

U Glavnoj sekciji Nacionalnog programa pet je filmova nastalih temeljem scenarija odobrenih na javnim pozivima HAVC-a, a pet su nastali kao nezavisne produkcije te su odlukom HAVC-a dobili naknadnu financijsku potporu. Šest su redatelja debitanti: Daniel Kušan, Tomislav Žaja, Biljana Čakić Veselič, Aldo Tardozzi, Stanislav Tomić i Irena Škorić, a među četiri iskusnija su Dalibor Matanić i Dan Oki te veterani Tomislav Radić i Branko Ivanda.

U tri ovogodišnja hrvatska filma u glavnim su ulogama djeca – to su povijesni 'Lea i Darija' Branka Ivande te dva dječja s elementima fantastike: 'Koko i duhovi' Danijela Kušana i 'Duh babe Ilonke' Tomislava Žaje. Slijede dvije drame ljubavno-obiteljske tematike 'Kotlovina' Tomislava Radića te 'Korak po korak' Biljane Čakić-Veselič. Prikazat će se i tri kriminalistička trilera: psihološki 'Ćaća' Dalibora Matanića, noirovski 'Mrak' Dana Okija, 'Fleke' Alda Tardozzija, ratna drama 'Josef' Stanislava Tomića te erotska humorna drama '7 seX 7' Irene Škorić.

Ove godine Festival prikazuje čak trinaest filmova iz regije, od čega je sedam u programu manjinskih koprodukcija: slovenski 'Piran-Pirano' Gorana Vojnovića i 'Laku noć, gospođice' Metoda Peveca, bosansko-hercegovački 'Belvedere' Ahmeda Imamovića, srbijanski 'Neprijatelj' Dejana Zečevića, 'Bijeli lavovi' Lazara Ristovskog i 'Kako su me ukrali Nijemci' Miloša Miše Radovanovića te crnogorski 'Lokalni vampir' Branka Baletića. Osim regionalnih koprodukcija tu je i jedna s Danskom – 'Soba 304' Brigitte Stærmose i jedna s Njemačkom – 'Max Schmeling' 'legendarnog Uwea Bolla.

Pet je filmova iz regije u Međunarodnom programu: makedonski 'Majke' Milče Mančevskog, slovenski 'Circus Fantasticus' Janeza Burgera te srbijanski 'Montevideo – Bog te video' Dragana Bjelogrlića, 'Cinema Komunisto' Mile Turajlić i 'Šišanje' Stevana Filipovića dok je u Dječjem programu slovenski 'Mi idemo svojim putem' Mihe Hočevara.

U programu kratkog filma, koji je od prošle godine natjecateljski, prikazuje se dvadeset filmova, od koji su deset režirale mlade redateljice (Sonja Tarokić, Barbara Vekarić (2 filma), Hana Jušić, Silva Ćapin, Kristina Vuković, Neda Radić (2 filma), Ivana Škrabalo i Daina Oniunas Pusić), a deset redatelji (Jadran Puharić, Ivica Mušan, Neven Dužanec, Filip Mojzeš, David Kapac (2 filma), Denis Lepur, Marko Stanić, Saša Dodik, Filip Šovagović i Josip Žuvan). Većina ostvarenja erotske je tematike, a među njima je i grupa kratkih filmova nastalih u produkciji ADU Zagreb po kratkoj priči Tarika Kulenovića 'Igra tucanja' koji će biti prikazani zajedno iste večeri.

Ocjenjivačkim sudom Nacionalnog programa predsjedavat će filmski kritičar i redatelj Živorad Tomić, a ostali članovi su scenograf i redatelj Vladimir Tadej, redatelj i scenarist Goran Dević, glumica Nataša Janjić i snimatelj Stanko Herceg. Žirijem Međunarodnog programa predsjedavat će Paul Bradley, glavni producent tvrtke Merchant-Ivory; a članovi su Paolo Minuto, talijanski filmolog i bivši dugogodišnji predsjednik Talijanske i Svjetske federacije kino klubova, i kanadski glumac Niels Schneider, dobitnik Nagrade Chopard za glumačko otkriće godine 2010. u Cannesu.

Najveća su novina ovogodišnjeg Festivala digitalne projekcije u Areni, zahvaljujući ćemu će se u Areni moći prikazivati i filmovi producenata koji nisu imali novca za izradu 35mm kopije ili je još nisu stigli izraditi. 2K projektore tvrtke Barco i DCP servere u Areni i Kinu Valli ustupio je sponzor festivala, tvrtka Audio Video Consulting iz Zagreba, a u Areni će se filmovi prikazivati s projektora DP2K-32B, uvrštenog u Guinessovu knjigu rekorda kao najsvjetliji projektor na svijetu. Dodatne informacije o Festivalu i popis filmova u konkurenciji potražite na službenim stranicama Festivala.

Komentari

Nema komentara.