John Turturro osvojio Split - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      John Turturro osvojio Split

John Turturro osvojio Split

4. Festival mediteranskog filma Split nagradio je dugometražni film Johna Turturra, te kratke filmove Petra Oreškovića i Maje Đokić.

s.p. 19.06.2011 0 komentara

John Turturro osvojio Split

U Ljetnom kinu Bačvice je službeno zatvoren četvrti Festival mediteranskog filma Split. Osim premijernih prikazivanja filmova trojice splitskih autora Veljka Popovića, Juraja Lerotića  i Dana Okija, podjeljene su i nagrade za najbolje filmove dugog i kratkog metra.

Prema odluci žirija u sastavu Maja Uzelac, Dean Kotiga i Miljan Peljević, nagradu za najbolji dugometražni film osvojio je talijanski dokumentarac 'Passione: glazbena avantura' Johna Turturra, a žiri svoju odluku temelji na snažnom dojmu i uzbudljivoj šetnji kroz duh i glazbu Napulja, jednog od najmediteranskijih gradova. Prema riječima žirija 'strast iz naslova i ekstremi južnjačkog duha kao posljedice iste prepliću se sa izoštrenim smislom za humor, a kazališno susreće svakodnevno. Galerija nesvakidašnjih pitoresknih likova nezaboravna je koliko i njihovi glasovi odnosno pjeme. Redatelj John Turturro na sebi svojstven način podsjeća nas na zaboravljene vrijednosti nekih prošlih vremena, koje su nam upravo ovog trenutka najpotrebnije.'


'Passione: glazbena avantura', trailer.

U konkurenciji domaćih kratkometražnih filmova u sklopu programa Ješke, srce žirija je osvojio Petar Orešković i njegov film 'Ustaj, Miro!'. Kako su objasnili, 'ovaj je film jedinstveni doživljaj svijeta kojeg je mladi redatelj Orešković izuzetno uspješno prenio vizualnim sredstvima. Ritam, tempo i konstrukcija snimljenog o suvremenom svijetu govore uspješnije nego bilo kakav dijalog, a scenografija i kostim o njegovom protagonistu bolje nego najduži monolog.'

Osim toga, FMFS je ove godine odluku o pobjedniku kratkog filma u međunarodnoj konkurenciji prepustio publici. Na projekcijama dvadeset kratkih filmova 3. i 4. lipnja u Hostelu Goli&Bosi, publika je svojim glasovima odlučila kojih će deset biti prikazani na samom festivalu, a najviše glasova je osvojio film '360 stupnjeva' mlade autorice Maje Đokić. Festival mediteranskog filma Split je na svom četvrtom izdanju zabilježio najveću posjećenost projekcija (osam tisuća ljudi) i najviše filmova u glavnom i popratnom programu (njih čak pedeset), a već se počinje pripremati i za sljedeći, jubilarni peti FMFS!

Komentari

Nema komentara.