FMFS poklanja danak anđelima - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      FMFS poklanja danak anđelima

FMFS poklanja danak anđelima

Festival mediteranskog filma Split predstavlja 'Snjeguljicu' i 'Uspavanu ljepoticu', a za bajkoviti ugođaj pobrinut će se i besplatni 'Danak anđelima'.

s.p. 31.05.2013 0 komentara

FMFS poklanja danak anđelima

Šesti Festival mediteranskog filma Split predstavio je u splitskoj Galeriji umjetnina svoj glavni filmski program, te brojne popratne sadržaje, koji će se održavati od 8.-15. lipnja. Festival koji je u prvih pet godina postao najposjećenija kulturna manifestacija pod Marjanom, otvorit će u subotu 8. lipnja španjolski film 'Snjeguljica' koji oduševljava na festivalima diljem svijeta, a u Splitu će imati svoju hrvatsku premijeru. Riječ je o drami Pabla Bergera koja je na španjolskoj filmskoj nagradi Goya osvojila čak 10 nagrada, uključujući one za najbolji film i scenarij, a poznatu junakinju braće Grimm koja je u ovom slučaju toreadorica, maestralno je odglumila Maribel Verdu.

Ovječana s brojnim nagradama i nominacijama, na FMFS stiže izraelska 'Obećana nevjesta' - debitantski film scenaristice i redateljice Rame Bursthein, 'Velika noć' koja je u Cannesu osvojila posebnu nagrada žirija, te 'Uspavana ljepotica' poznatog talijanskog redatelja Marca Bellocchija koji je za ovaj film dobio posebno priznanje na Veneciji. Na programu je i 'Putovanje s Moliereom', novi film Philippe Le Guaya, redatelja popularnog filma 'Žene sa šestog kata' s poznatom glumačkom postavom u kojoj su Fabrice Luchini, Lambert Wilson i Maya Sansa, ali i novi film francuske redateljice Valerie Donzelli, vesela i zabavna komedija 'Ruka u ruci'.


'Danak anđelima', trailer.

Među filmovima dugog metra nalazi se i turski film 'Čistilište', španjolski hibrid dokumentarca i fikcije 'Pošast', 'Tuđi svijet' koji je dobio nagradu za mir na ovogodišnjem Berlinaleu, ali i 'Vječni povratak Antonisa Paraskevasa' debitantski film prikazan na FORUMU Berlina, čija ga redateljica Elina Psykou dolazi osobno predstaviti. Splitsku premijeru na FMFS-u će imati hrvatski film 'Gangster te voli' koji stiže s nagradom publike ZagrebDoxa, a izvan konkurencije će se prikazati filmovi dviju članica žirija dugometražnog programa. Srpska redateljica Maja Miloš predstaviti će svoj 'Klip' koji je na Rotterdam Film Festivalu osvojio nagradu za najbolji film, a prikazat će se i 'Zimsko čudo' redateljice Željke Sukove. Treća članica (ove godine kompletno ženskog) žirija je Elma Tataragić - selektorica Sarajevo Film Festivala.

Ovogodišnji festival zatvorit će dva omnibusa. 'Zagrebačke priče vol. 2' bit će prikazane kao izvrstan primjer na koji način Zagreb Film Festival i Propeler film promoviraju kratku formu, te omnibus 'Košnice' u sklopu kojeg je jedan od pet filmova rad Igora Šeregija, redatelja prošlogodišnjeg pobjedničkog kratkog filma 'Životinjsko carstvo'. Cijena ulaznica je ostala ista kao i dosadašnjih godina, 20 kuna za filmove u 19:30 sati u Kinoteci "Zlatna vrata", te 25 kuna za filmove u 21:30 sati u ljetnom kinu "Bačvice". Besplatne su projekcije iz kratkometražnog programa u 17 sati, te glazbeni dokumentarci iz programa "Movie in groovie" u 18 sati.

Nultog dana Festivala, u petak, 7. lipnja u 21:30 sati na samoj plaži Bačvice FMFS časti Splićane i njihove goste besplatnom projekcijom filma 'Danak anđelima' britanskog redatelja Kena Loacha, idealnog filma za opuštenu večer i gledanje sa zidića, ležaljki i ručnika. Najava je to budućnosti FMFS-a, jer u planu je pokretanje novog popratnog programa nazvanog 'Lanterna' u sklopu kojeg će se prikazivati hit filmovi zemalja van mediteranskog bazena. Festival mediteranskog film Split i ove godine će nastaviti 'živjeti' tijekom cijelog ljeta diljem Dalmacije, jer u sklopu projekta 'Kino Mediteran' dio filmova iz svog programa šalje na turneju.

Komentari

Nema komentara.