Mediteran stanuje u Splitu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mediteran stanuje u Splitu

Mediteran stanuje u Splitu

Na Festivalu mediteranskog filma Split moći ćete vidjeti kultni grčki film 'Attenberg', te izraelsko-palestinski omnibus.

s.p. 06.06.2011 0 komentara

Mediteran stanuje u Splitu

Na nedavnoj presici predstavljen je filmski i popratni program 4. Festivala mediteranskog filma Split. Festival se ove godine održava od 11. do 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice, a novi prostori su kino Karaman i Design Hostel Goli&Bosi. Od filmova treba izdvojiti film 'Većina' koji je nagrađen za najbolji debitantski film na Venecijanskom festivalu, grčki 'Attenberg' koji donosi nekonvencionalnu priču o odrastanju, te omnibus 'Kava: Između jave i sna' koji je nastao kao rezultat suradnje izraelskih i palestinskih filmaša.

U programu nije zapostavljen ni dokumentarni žanr: publika će imati priliku vidjeti najbolji francuski dokumentarac godine 'Oceani' koji će zbog svojih spektakularnih snimki podmorja i životinja biti mamac za sve ljubitelje mora. Prikazat će se i dobitnik Goye za najbolji španjolski dokumentarni film 'Bicikl, žlica, jabuka', težak, ali i optimističan dokumentarac o bivšem gradonačelniku Barcelone Pasqualu Maragallu i njegovoj borbi s Alzheimerovom bolešću. 'Passione: glazbena avantura' je veseli i plesni dokumentarac koji nas vodi u Napulj, najveći džuboks na svijetu.


'Attemberg', trailer.

Osim debitanata, predstavit će se i renomirani autori čije nove filmove će gledatelji imati priliku gledati na Bačvicama i u Karamanu. Možemo izdvojiti komediju 'Gianni i žene' čiji je redatelj Gianni di Gregorio, zatim dobitnika devet španjolskih nagrada Goya – film 'Crni kruh' redatelja Augustia Villaronge, psihološki triler 'Julijine oči' u produkciji Guillerma del Tora te komediju 'Chez Gino' mladog francuskog redatelja Samuela Benchetrita koji je splitsku publiku oduševio na prvom FMFS-u debitantskim filmom 'Oduvijek sam želio biti gangster'.

Predviđen je i program kratkih filmova mladih hrvatskih autora pod nazivom Ješke. Zadnjeg dana festivala svoje splitske premijere imaju hrvatski autori Veljko Popović, Juraj Lerotić i Dan Oki. Osim bogatog filmskog programa, Festival mediteranskog filma i ove godine naglasak stavlja na edukativni dio pa će se za vrijeme trajanja FMFS-a održati i prošle godine predstavljen program FilmInkubator na kojem će više od trideset mladih filmskih talenata iz čitave regije sudjelovati na radionicama glume, scenarija, filmske kritike i snimanja video spotova. Jedan od glavnih ciljeva FMFS-a jest ovim programom napraviti pripremu za snimanje filmova u vlastitoj produkciji, s ciljem prikazivanja na festivalu iduće godine.

Da filmovi kratkog metra ne bi bili zapostavljeni, organizatori su u suradnji s ekipom Hostela Goli&Bosi pripremili iznenađenje za splitske filmofile: maraton od dvadeset kratkih filmova koji će se prikazivati u Goli&Bosi 3. i 4. lipnja i tako omogućiti publici da bude izravan selektor programa te glasanjem odluči kojih će deset 'kratkiša' biti na repertoaru FMFS-a u kinu Karaman. Sve detaljne informacije o festivalu, programu i ulaznicama možete pronaći na internetskoj i Facebook stranici Festivala.

Komentari

Nema komentara.