Post festum Tribeca - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Post festum Tribeca

Post festum Tribeca

Tribeca film festival proglasio je pobjednike, njegov osnivač Robert De Niro dobiti će počasnu DGA nagradu, a redatelj Jim Jarmusch imao je najbolji tulum.

11.05.2004 0 komentara

Post festum Tribeca

Tribeca je mladi filmski festival koji se održava u New Yorku tek treću godinu za redom. Festival su utemeljili Jane Rosenthal, Craig Hatkoff i Robert De Niro sa željom da se njime ubrza ekonomski oporavak četvrti Manhattan nakon terorističkih napada na WTC 11. rujna 2001. godine. Također, osnivanjem Tribece željela se odati počast velikoj ulozi koju je grad New York imao u američkoj filmskoj industiji.

Samo dva dana nakon završetka ovogodišnjeg Tribeca festivala, Američka redateljska udruga (Directors Guild of America - DGA) objavila je kako će De Niru dodijeliti posebnu nagradu. Kako stoji u priopćenju, DGA je odabrala De Nira zbog njegovog rada vezanog uz Tribeca festival, zbog izvanrednih glumačkih dostignuća i zbog doprinosa obogaćivanju američke kulture. Nagrada će mu biti dodijeljena tijekom svečane ceremonije koja će se održati 29. rujna u Gothamu.

Počasnu DGA nagradu već je primio De Nirov prijatelj i suradnik Martin Scorsese koji je ove godine bio i član žirija na Tribeca festivalu. Osim Scorsesea, u žiriju su sjedili glumci Kyra Sedgwick, Glenn Close, Kevin Bacon i Shohreh Aghdashloo, senator Charles E. Schumer i jordanska kraljica Noor. Oni su odlučivali o pobjednicima u dvije glavne festivalske kategorije - za najbolji igrani i najbolji dokumentarni film.

'The Green Hat', kineska drama o sredovječnom čovjeku koji se suočava sa supruginom nevjerom, proglašena je najboljim igranim filmom. Redateljica filma Liu Fen Dou proglašena je i najboljim mladim filmašem te je za oba priznanja nagrađena s 45 tisuća dolara. Nagradu za najbolji dokumentarni film podijelila su dva filma - izraelski 'Arna's Children' redatelja Danniela Danniela i Julianoa Mer Khamisa te australsko-južnoafrički film 'The Man Who Stole My Mother's Face' redateljice Cathy Henkel.

Usprkos svojim 'balavim' godinama, Tribeca je ove godine privukla 250 filmova iz 42 države. Tijekom devet dana festivala filmaši su se družili u poprilično ležernoj atmosferi, kako to već biva na neafirmiranim događanjima. Nezaobilazni događaj za sve one koji su željeli 'vidjeti i biti viđeni' bilo je prikazivanje novog filma Jima Jarmuscha 'Coffee & Cigarettes' o kojem smo već pisali. Projekciju su posjetili i neki glumci koji se pojavljuju u filmu - Bill Murray, Steve Buscemi, pjevač RZA iz Wu-Tang Clana i Meg i Jack White iz White Stripesa.

Zanimljivo je bilo i na posebnoj projekciji filma 'Point & Shoot' koji se natjecao u festivalskoj konkurenciji. Među mješavinom lokalnih partijanera, pomodara i industrijalaca viđeni su i redatelj 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' Michel Gondry, mađioničar David Blaine i kćer bivšeg američkog predsjednika Chelsea Clinton.

Više informacija o nagrađenima i o samom festivalu možete pronaći na službenim stranicama Tribece.

Komentari

Nema komentara.