Kontoverzni filmovi o Isusu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Kontoverzni filmovi o Isusu

Kontoverzni filmovi o Isusu

Usporedno s uspjehom filma 'Pasija', poraslo je zanimanje za sve povezano s Isusom Kristom. To je slučaj i s dokumentarcima koji pokušavaju rasplesti razne toerije.

20.03.2004 0 komentara

Je li moguće da kalež, iz kojega je Isus pio na posljednjoj večeri, nije simbol njegove krvi, nego žene koja je nosila njegovo dijete? Dokumentarac 'Jesus, Mary and Da Vinci' je u svakom slučaju pokrenuo raspravu, već samim tim što u pitanje dovodi jednu o činjenica koju svi kršćani uzimaju zdravo za gotovo.

Najveći problem filma je što se previše oslanja na bestseler Dana Browna 'The Da Vinci Code' i tako umjesto ozbiljnog istraživanja uplovljava u nemirne vode teoretiziranja. U knjizi se tvrdi da je Isus bio oženjen s Marijom Magdalenom (koja se zapravo zove Miriam iz Magdale), s kojom je imao dijete. Kako bi dijete bilo na sigurnom, ona je s grupom kršćana otišla s Bliskog istoka i nastanila se u južnoj Francuskoj. Nasljednik tih kršćana je navodno franačka dinastija Merovinga.

Brownova teorija se zasniva na starim legendama, prema kojima je tajnu postojanja Isusovih nasljednika stoljećima je čuvala skupina 'lojalnih kultista', među kojima su bili Galileo, Isaac Newton i Leonardo da Vinci. Prema Brownu, oni su zaslužni što je uloga Marije Magdalene promijenjena, kako bi se stvorila slika o Isusu spasitelju koji je živio u celibatu. Koristili su se šiframa, kako bi se stvorila slika o ženi koja je voljela Isusa, ali je prešućena njena kompletna uloga.

Postoje tri stvari koje sa sigurnošću možemo tvrditi. Većina ne vjeruje da je Isus bio oženjen iz jednostavnog razloga što se to u Evanđelju ne spominje. Neki pak smatraju da je, unatoč tome, bio oženjen - iz pukog razloga što se većina židova u to vrijeme ženila. No, njih nije briga je li to Marija Magdalena ili ne. Drugi pak misle da je bio oženjen (i to vjerojatno s Marijom Magdalenom). I njihov su razlog jednostavan - kako bi nastavio svoju dinastiju.

(Kako filmski.net nije mjesto na kojem možete očekivati detaljnu raspravu o biblijskim temema, upućujemo vas na stranicu BeliefNet gdje možete pronaći hrpu materijala na ovu temu.)

To je bilo sasvim dovoljno poticaj mašti književnika i filmaša. Tako je William E. Phipps napisao knjigu 'Je li Isus bio oženjen?' (zaključio je da jest jer se većina židova u to doba ženila). U šezdesetima i sedamdesetima napisano je mnogo knjiga, a snimani su i filmovi, od kojih je najpoznatiji 'Jesus Christ Superstar', u kojem je izražena sumnja da su Isus i Marija Magdalena bili u initimnim odnosima. Najpoznatiji film je ipak 'Posljednje Kristovo iskušenje' Martina Scorseseja iz 1988. godine, u kojem se nalazi kontroverzna scena seksa spomenutog dvojca.

No, mi ćemo se ipak držati dokumentaraca, iako njihove teze naizgled više pripadaju svijetu fikcije nego realnosti. U dokumentarcu 'The Complete Story' (snimljenog u koprodukciji BBC-ja i Discovery Channela), tvrdi se da je Isus bio crnac kovrčave kose. Među ostalim šokantnim teorijama, navodi se da je radio s Judom kako bio isprovocirao vlastito uhićenje!?

Naime, pomoću lubanje židova od prije dvije tisuće godina, starih religijskih slika i dokumenata, te najnovijeg softvera, kompjuterski je generiran oblik glave, kosa i lice. Tako je dobivena projekcija najsličnija vjerojatnom Isusovom izgledu. A definitivno nije onakva kakvom smo je zamišljali.

Još nevjerojatnije teorija tiče se Isusa i Jude, koji su se navodno udružili! Neki patolozi smatraju i da se u uvjetima velikog stresa zapravo može umjesto znoja lučiti krv, što je Isus učinio u Getsemanskom vrtu. Po nekima postoji objašnjenje uskrsnuća - drevni anestetik mandrake. Naravno, autori ne žele povrijediti ničije vjerske osjećaje, nego samo ponuditi 'hranu za razmišljanje'.

Dokumentarac u kojem se tvrdi da je Djevica Marija rodila Isusa sa 13 godina, nagnao je 500 ljudi da se žale BBC-ju. Vjerske grupe su se žalile prije nego li je film i prikazan, a za vrijeme emitiranja ispred BBC-jevog sjedišta je organiziran prosvjed! Žalbama su zasigurno pridonijele i tvrdnje da je Marija zatrudnila nakon što ju je silovao rimski vojnik, da Isus nije rođen u betlehemskoj štali, kao i to da mu tri kralja nisu došli u posjet.

Zbog svega toga došlo je i do prepirke biskupa od Portsmoutha Crispiana Hollisa i BBC-ja. Biskup je komentirao (i popljuvao) film prije nego što je i prikazan. Tvrde da je u filmu naglašeno da je silovanje izmišljena antikršćanska glasina koja je cirkulirala oko 100 godina nakon Isusove smrti.

Zaključak? Kad bi sve što ovi filmovi tvrde bila istina, većina predodžbi koje kršćani imaju o dobu iz početaka svoje vjere bi pala u vodu. To naravno ne sprječava (ili čak potiče) redatelje da snimaju filmove na te teme. No, ako to već čine, bilo bi pristojno kad uz svoj film ne bi lijepili pridjev 'dokumentarni'.

Komentari

Nema komentara.