Misterija Dalaroa - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Misterija Dalaroa

Misterija Dalaroa

Možete li zamisliti da tisuću stanovnika Stare Pazove u jednom danu kupi tisuću Yugo Korala 55? Ne možete. A da 32 stanovnika švedskog mjestašca Dalaro kupi Volvo S40?

04.03.2004 0 komentara

Misterija Dalaroa

U 5-minutnom dokumentarnom filmu 'The Mystery Of Dalaro' riječ je upravo o tome. U lokalnom predstavništvu Volva u priobalnom mjestašcu Dalaro u jednom su danu prodana 32 Volva S40. To ne bi bilo toliko čudno da je riječ o predstavništvu u Stockholmu, no u tom se dućanu toliko automobila ne proda ni u čitavoj godini.

Pozivajući se na Jungovu teoriju i neke čudne priče, autori filma pokušavaju gledatelje uvjeriti da se to stvarno dogodilo. Ako čak 8% stanovništva jednog azijskog otoka može biti slijepo za boje i ako u jednom talijanskom selu ima 25 stanovnika starijih od 100 godina, zašto se u Dalarou ne bi mogla prodati 32 Volva u jednom danu?

Idilična priroda malog gradića Dalaro

Iako je 'dokumentarac' prilično uvjerljiv, iza cijele priče stoji marketinški odjel Volva. No, uspjeli su u svojoj namjeri - zavarali su velik broj posjetitelja svoje stranice. Film je bio tema mnogih Internet foruma posvećenih automobilima, pa iako je većina sumnjala u istinitost filma, mnogi su povjerovali: među njima i jedan ugledni engleski dnevni list.

S obzirom koliko su truda uložili, nije ni čudo. Film je navodno režirao venecuelanski redatelj Carlos Soto. Na stranici stoji da je Soto prevaren, a o razlozima zbog kojih redatelj smatra da su mu smjestili na istoj stranici možete pogledati i 'director's cut'.

No, upitno je da li Soto uopće postoji. Naime, ako ukucate Carlos Soto na neku od Internet tražilica, saznat će te da postoje španjolski trgovac ribom, kao i ravnatelj službe za odnose s javnošću pivovare Coors koji se tako zovu. Venecualanskom redatelju ni traga ni glasa.

'Carlos Soto'

Kako bi se uvjerili u to, site posvećen automobilima Swedespeed je proveo istraživanje. Saznali su da je redateljevu službenu stranicu kreirala Nizozemka Paula Quinones, što je sasvim normalno, s obzirom da je tvrtka MVBMS Fuel Europe, koja je radila kampanju za Volvo, iz Amsterdama.

S obzirom da se radi o velikoj inovaciji na području marketinga, autorima ne bi smo trebali prigovarati. Oba filma filma su zabavna, a kada znate da je sve to varka, dijelovi filma u kojem stanovnici Dalaroa hvale karakteristke novog Volva postaju preočite. Želimo vam dobru zabavu.

Komentari

Nema komentara.