Močvare, rijeke, mediteran - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Močvare, rijeke, mediteran

Močvare, rijeke, mediteran

Ugledni dokumentarist Michael Mierendorf posjetit će Močvaru, u Karlovac stiže filmski festival i Revija mladeži, a iz Širokog Brijega pobjednici.

s.p. 09.09.2009 0 komentara

Močvare, rijeke, mediteran

U sklopu 2. Zagrebi! festivala koji će se 11. i 12. rujna 2009. održavati u klubu Močvara, Restart zajedno s organizatorima dovodi američkog nezavisnog dokumentarista Michaela Mierendorfa. Mierendorf je producent, redatelj i scenarist iz New Jerseya, trenutno angažiran u više televizijskih produkcija kao što su HBO, PBS i Hallmark. Za svoje filmove i serije osvojio je brojne nagrade, između ostalog i četiri nagrade Emmy.

U sklopu programa festivala, u Močvari će biti prikazani 'Bez sažaljenja'('Without Pity') i 'Višestruke ličnosti' ('Multiple Personalities'), nakon čega će mladi hrvatski dokumentarist Igor Bezinović uz goste voditi razgovor s autorom. U petak od 14 do 18h u Dokukinu Croatia Mierendorf će održati Masterclass - predavanje pod nazivom 'Od koncepta do kreacije – kako napraviti dokumentarac vrijedan gledanja'. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku, a zbog ograničenog broja mjesta, potrebno se prijaviti na e-mail: vanja@restarted.hr. U nedjelju 13. rujna organiziraju se dodatne projekcije oba filma u Dokukinu Croatia uz razgovor s autorom nakon svakog filma. Filmovi su titlovani na hrvatski jezik, projekcije u Močvari i predavanje su besplatni, a projekcije u Dokukinu u nedjelju su 20 kuna. Ulaznice rezervirajte na www.dokukino.net.

Od 10. do 13. rujna 2009. u Karlovcu će se održati 14. Filmska revija mladeži te 2. Four River Film Festival. U sklopu manifestacije prikazat će se ukupno 79 filmova u glavnom programu, a najavljen je i program Filmski 5+ u sklopu kojeg će biti prikazana neka od najatraktivnijih filmskih ostvarenja poput 'Profesora Balthazara', 'Čarobnjakovog šešira', novih avantura 'Lucky Lukea', te 'Duha u močvari' čiji će autor, Branko Ištvančić, također biti gost festivala. Pokrenuto je i kino na otvorenom u starom gradu Dubovcu, pa će se u programu Dubovac Open Air moći gledati 'Strah(ovi) od tame' te 'Metastaze' na čijoj se projekciji očekuju članovi filmske ekipe. 10. rujna Zorin Dom otvara svoja vrata svim znatiželjnicima i ljubiteljima filma uz svečani program koji će voditi Danijela Trbović.


'Čarobnjakov šešir', isječak.

Blank – filmski inkubator organizira besplatnu filmsku radionicu za srednjoškolce s početkom u ponedjeljak, 28. rujna, u 20 sati, na Trgu Ivana Kukuljevića 1a (Špansko). Prijave se primaju do samog početka radionice. Radionica za građanstvo počinje u četvrtak, 24. rujna, također u 20 sati. Radionica obuhvaća: uvod u kratki film, scenarij, kameru/rasvjetu, zvuk, produkciju. Svaki od sudionika napravit će scenarij, a po najboljim scenarijima snimaju se kratki igrani filmovi. Radi se s vrhunskom opremom u HD  formatu. Polaznici će po završetku radionice steći temeljno praktično znanje za rad na filmu. Broj polaznika po svakoj radionici ograničen je na 8.

Imamo još nekoliko dokumentarističkih vijesti. Na netom završenom slovenskom Luksuz festivalu (Krško, 4.-5 rujna), nagradu za najbolji dokumentarni film dobio je Miroslav Sikavica za 'Direkt: Čardak ni na nebu ni na zemlji' o tražiteljima azila u kutinskom Prihvatilištu, u produkciji Fade In-a za HTV. Na 12. mediteranskom festivalu dokumentarnog filma, koji će se od 12. do 15. rujna održati u grčkom Lavrionu, prvi će put sudjelovati i Hrvatska i to s dva filma – 'Zaboravljeni' Damira Čučića i 'Što sa sobom preko dana' Ivone Juke.

Dugujemo vam i objavu nagrada s 10. Mediteran film festivala u Širokom Brijegu. Žiri je pobjednikom 10. MFF-a proglasio izraelski film 'Lady Kul El-Arab'. Film je režirala Ibtisam Mara'ana, a autorici pripada novčana nagrada u iznosu od 3000 eura i Kristalni projektor. Posebna nagradu žirija (1000 eura i Kristalni projektor) pripala je francuskom filmu 'Nova koža' redateljice Clare Elalouf. Nagrada publike (1000 eura i kristalni projektor) otišla je u ruke izraelskog redatelja Davida Ofeka za film 'Priča o Nikolaiu i zakonu o povratku'.

Komentari

Nema komentara.