Mediteranska obljetnica u Širokom Brijegu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Mediteranska obljetnica u Širokom Brijegu

Mediteranska obljetnica u Širokom Brijegu

Deseto izdanje Mediteranskog filmskog festivala obiluje zanimljivim dokumentarcima, a Festival završava uz pravi hercegovački film - 'Kenjac'!

s.p. 02.09.2009 0 komentara

Mediteranska obljetnica u Širokom Brijegu

02. rujna otvara se jubilarni, 10. Mediteran Film Festival. Selektor festivala Damir Čučić odabrao je 29 dokumentarnih filmova iz 12 zemalja koji će se prikazati u natjecateljskom programu, a među njima ima i filmova koje smo mogli vidjeti na sličnim festivalima u Hrvatskoj.

Od hrvatskih filmova prikazat će se '22:22 Split-Zagreb' Tonćija Gaćine, 'Stonoga' Rasima Karalića, 'Solo' Tomislava Žaje i Davora Švaića, te 'Sevdah' Marina Andree koji je baš pobrao Nagradu publike u Sarajevu. Od stranih filmova treba izdvojiti slovenski film o sudanskoj krizi 'Dar Fur-rat za vodu' Tome Križnara i Maje Weiss, te židovski dokumentarac o naci-pornićima u Izraelu, 'Stalag-Holokaust i pornografija u Izraelu' o kojem smo već opširno pisali.

'Kenjac' - pravi hercegovačko-mediteranski film.

Svi ti filmovi natjecat će se za Kristalni projektor i novčane nagrade. U žiriju 10. MFF-a su hrvatski redatelj Zdravko Mustać, bosansko-hercegovački producent Edin Lonić i španjolski redatelj Claudio Zulian. Žiri će dodijeliti dvije nagrade - Grand prix MFF-a i posebnu nagradu žirija. Na ovogodišnjem festivalu publika će vidjeti i 24 kratkih filmova širokobrijeških autora. Filmovi iz ovog programa nastajali su u deset posljednjih godina, paralelno sa širokobriješkim festivalom.
 
Jubilarni festival će u subotu, 05. rujna zatvoriti igrani film 'Kenjac' redatelja Antonija Nuića. Riječ je o filmu koji je sniman uglavnom na području Hercegovine, te slovi kao prvi poslijeratni dugometražni igrani film o Hercegovini i Hercegovcima, zbog čega će ovo biti istinska domaća premijera.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.