Malo drugačiji Berlinale - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Malo drugačiji Berlinale

Malo drugačiji Berlinale

Nije u Berlinu samo Brešan dobio nagradu. Nagrađeni su i neki vrlo interesantni dokumentarci i kratki filmovi, a najintrigantnija je zasigurno ona pod imenom Teddy.

17.02.2004 0 komentara

Malo drugačiji Berlinale

Žiri Teddyja je sastavljen od devet članova, a u njemu su organizatori queer filmskih festivala redatelj(ic)a homoseksualaca od Brazila do Indije. Među njima je bio i Zvonimir Dobrović, organizator Zagreb Queer Festa.

Teddyja za najbolji dokumentarac dobio je Andrew Horn, za izvrstan film 'The Nomi Song', koji govori o životu queer pop ikone Klausa Nomija. Osim po prodornom tenoru, Nomi je bio poznat i po svojim skandaloznim kreacijama. Kako ih je cijenio David Bowie (za kojega je kasnije kreirao odjeću), uskoro je postao zvijezda njujorkške underground scene. Umro je od side 1983. godine, u trenutku kad je njegova slava dosegla vrhunac.

Film je nadmašio konkurenciju zbog vrhunskog predstavljanja metamorfoze bavarskog dječaka Klausa Spendera u zvijezdu New Yorka. Kombinacijom isječaka s Nomijevih nastupa i intervjuima s rodbinom i suradnicima, Horn je složio kompaktnu cjelinu.

Raskošna produkcija ¿Con qué la lavaré?

Kratki film '¿Con qué la lavaré?' (S čime da operem?) Marie Trénor, dobio je je Teddyja zbog odličnog kombiniranja glazbe i prirodnih zvukova s kadrovima inspiriranih radom umjetnika homoseksualaca. Naime, naslov filma je ime hita s početka osamdesetih.

Radnja filma smještena je u 'četvrt crvenih svjetiljki' jednog španjolskog grada, a nagradu je dobila zbog slikovitog predočavanja života španjolskih homoseksualaca krajem sedamdesetih, odmah nakon pada Francovog režima.

Nagrada 'Wolfgang Staudte' i 10 tisuća eura dodjeljuje se filmu prikazanom u programu 'Forum', a ovogodišnji dobitnik je Rakesh Sharma. Njegov film 'Final Solution' je dokumentarac o 'kulturi' mržnje u indijskoj pokrajini Gujarat.

Jednostavnost kojom film ukazuje na univerzalnost ovog problema 'prisiljava' gledatelje da ga povežu s vlastitim stavovima. Sharma u potpunosti odbacuje melodramatski pristup i jasno i glasno istupa protiv sveprisutne indrustrije 'infotainmenta'. Film je dobio i nagradu NETPAC, Mreže za promociju azijske kinematografije.

Krajnje rješenje Rakesh Sharme

Dodijeljena je i nagrada 'Planet'. Kao partner Berlinale Talent Campusa, Planet TV stopostotno financira mlade autore u realizaciji njihovih dokumentarnih projekata i emitira nagrađene filmove. Ovogodišnji pobjednik je film 'Goat Walker' Barteka Konopke i Piotra Rosolowskog.

Film je snimljen iz perspektive koze, te tako saznajemo štošta o siromaštvu i nezaposlenosti u Poljskoj. Umjesto humanitarne pomoći, žitelji jednog poljskog sela dobili su tvornice mlijeka i sira - koze. Krasan portet poljske stvarnosti u kontekstu integracije u Europsku Uniju.

U svakom slučaju, Berlinale je više od festivala komercijalnih dugometražnih filmova. Pa, ako vas put odvede na neki od slijedećih Berlinala, ne očajavajte ako ne uhvatite kartu za najveće hitove. Dovoljno je proviriti izvan okvira glavnog programa.

Komentari

Nema komentara.