Dokumentarci srebrnog sjaja - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Dokumentarci srebrnog sjaja

Dokumentarci srebrnog sjaja

Meksikanci u SAD-u, žene u Liberiji, gimnastičari u Kini, britanski kirurg u Ukrajini i ugandski boksač u Americi – to su priče vrijedne nagrada.

s.p. 24.06.2008 0 komentara

Dokumentarci srebrnog sjaja

SilverDocs, festival dokumentaraca koji u Silver Springu organiziraju Američki filmski institut i Discovery Channel podijelio je nagrade za koje se natjecalo 108 fimova iz 63 zemlje. Kao najbolji američki dokumentarac nagrađen je 'The Garden' /naslovna/ Scotta Hamiltona Kennedyja čija se priča naoko bavi ekološkom temom urbanih vrtova, ali u biti istražuje život u zajednici Amerikanaca meksičkog porijekla, koji naseljavaju sjever Los Angelesa.


'The English Surgeon', r: Geoffrey Smith, trailer 
 
Za svjetski film nagradu je dobio 'The English Surgeon' u kojem australski redatelj Geoffrey Smith portretira britanskog neurokirurga koji s minimalnom opremom radi u Ukrajini. I publika je podijelila svoju nagradu, za film 'Herb and Dorothy' koji se bavi bračnim parom, skupljačima umjetnina. Nakon ovog priznanja i Megumi Sasaki može početi skupljati nagrade.

Počasna nagrada otišla je filmu 'Trouble the Water', s temom koja bi zanimala i Spikea Leeja - kronikom događaja vezanih uz uragan Katrina. Film su režirali Tia Lessin i Carl Deal, koji su za njega već dobili veliku nagradu žirija u Sundanceu. Druga počasna nagrada otišla je filmu 'The Red Race' o Kinezima koji se bore za olimpijske počasti. Ovo djelo je rad Chao Gana, koji je želio prikazati kakvom su pritisku izloženi mladi gimnastičari koji se jednostavno moraju dokazati na najvećoj sportskoj smotri.


'Kassim the Dream', r: Kief Davidson, trailer

Tržišno najperspektivnijim filmom proglašen je 'Kassim the Dream' Kiefa Davidsona, fascinatna priča o Kassimu Oumi, bivšem ugandskom djetetu-vojniku koji je postao američki boksački prvak. Još nevjerojatnija priča je ona o tisućama žena koje su miroljubivim akcijama završile građanski rat u Liberiji, a time se bavi 'Pray the Devil Back to Hell', koji je dobio posebnu nagradu za filmsko svjedočanstvo. Ukratko, publika i struka nagradili su puno priča iz cijelog svijeta, a nadamo se da će jednom tu biti i - priče iz Hrvatske. 

Komentari

Nema komentara.