SILVERDOCS 15-20 lipnja 2004. - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      SILVERDOCS 15-20 lipnja 2004.

SILVERDOCS 15-20 lipnja 2004.

U Washingtonu će se od danas do 20. lipnja po 2. put održati Silverdocs - dokumentarni fest, a ove godine će biti prikazana 74 filma iz 68 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

15.06.2004 0 komentara

SILVERDOCS 15-20 lipnja 2004.

Festival Silverdocs je pokrenuo AFI (Američki filmski institut) u suradnji s Discovery Channelom, kako bi podržali i prikazali dokumentarce koji pokazuju osobnu kinematografsku viziju i slave duh nezavisnog stvaranja filmova. Filmovi će se prikazivati u obnovljenom AFI Silver Theatreu iz 1938. godine.
 
Predsjednik žirija je Richard Peña, ravnatelj New York Film Festivala, a kako je na festival pristiglo oko 1200 fimova, možete biti sigurni da su izabrani samo najbolji. Ako se po jutru dan poznaje, uistinu je tako. Festival će otvoriti film 'Seeds' Marjana Safinia i Josepha Boylea, portret ljetnog kampa u američkoj saveznoj državi Maine u kojoj djeca iz Izraela, Palestine, Afganistana i drugih zemalja razmišljaju o svjetlijoj budućnosti svojih zemalja.

Jedan od najzanimljivijih trenutaka festivala sigurno će biti i projekcija filma 'Control Room' Jehane Noujaima. Poglavito stoga što će nakon projekcije na diskusiji osim redatelja biti i bivša glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke i novinar katarske satelitske TV postaje Al Jazeera Hassan Ibrahim. Veliku pozornost zasigurno će privući i novi film Georgea Butlera 'Tour Of Duty', koji govori o predsjedničkom kandidatu Demokrata, Johnu Kerryju.

'Control Room'

Prvo izdanje festivala privuklo je 10 tisuća posjetitelja, dok je zatvaranju (tzv. Community Day) nazočilo čak 20 tisuća ljudi. Glavna nagrada iznosi 25 tisuća dolara, a ove godine za nju konkurira 11 filmova. Ukratko ćemo vam predstaviti neke od njih.

'The People of Angkor' redateljice Rithy Panh dokumentira krvavu povijest i sadašnjost ispunjenu nadom urođenika u Angkor Watu u Kambodži. O filmu 'Death in Gaza' Jamesa Millera dovoljno je reći da je redatelj poginuo prije zgotovljavanja filma. 'Original Child Bomb' Careya Schonegevela se kroz stvaranje eksperimentalnog filma prisjeća bacanja atomskih bombi na Japan (naslovna fotografija), dok Jan Krawitz u svom 'Big Enough' istražuje kako se patuljci uklapaju u svijet ljudi prosječne visine.

'SilverDocs slavi kreativnost i strast kod nezavisnih filmaša i njihove moći da nas natjeraju na razmišljanje, razmatranje perspektiva i širenje svojih svjetonazora.' – rekla je ravnateljica festivala Particia Finnerman pročitavši pripremljenu izjavu.

'Born into Brothels'

Kad smo kod svjetonazora, spomenimo sekciju 'World View', u kojoj će biti prikazano dosta različitih filmova 'koji otkrivaju uspješne kreativne snage iz svih kutaka svijeta', kažu organizatori. Spomenut ćemo samo neke naslove, o kojima ćete moći čitati u nadolazećim danima: 'The Beauty School of Kabul' redateljice Liz Mermin, 'Born into Brothels' Zane Briski i Rossa Kauffmana, 'No. 17' Davida Ofeka i 'Paternal Instinct' Murraya Nossela samo su neki od filmova.

Tu je i On the Road sekcija ('međunarodna kolekcija klasičnih i novih dokumentaraca koji slave duh pustolovine i proces otkrivanja, kojeg simbolizira otvorena cesta'), baš kao i program kratkih dokumentaraca, koji će se prikazivati u kompletu s dugometražnima. Kratki su dokumentarci kraći od 50 minuta, a publici pružaju 'koncentrirane doze humora, intelekta, strasti, humanosti i više od toga'. 'Bumarman' Branka Ištvančića prikazati će se u ovoj konkurenciji. Projekcije u programu Symposium specifične su po tome što nakon njih slijedi rasprava.

Woddy Allen i Barbara Kopple na snimanju Wild Man Blues o Allenu, njegovom jazz bandu, muzici koju voli, životu sa Soon Yi Previn

U sklopu Charles Guggenheim Symposiuma, nagradu će dobiti dvostruka dobitnica Oscara, Barbara Kopple. Projekcija njenog filma 'Harlan County USA' iz 1976. godine koji govori u problemima nastalima za vrijeme jednogodišnjeg štrajka 180 obitelji rudara ugljena prethodit će diskusiji na kojoj će nazočiti i njen mentor Al Maysles, jedan od vođa pokreta cinema verite. Također, ne smijemo zaboraviti i 'drive-in' projekciju filma Dicka Rudea 'Let's Rock Again!' koji govori o Joeu Strummeru, nakon čega će uslijediti koncert.

I za kraj, ostalo nam je da spomenemo nagrade, njih ukupno pet. Publika bira najbolji kratki i dugi film, baš kao i žiri. Razlika je jedino u tom što žiri dodjeljuje još jednu, posebnu nagradu. Lani je glavnu nagradu dobio 'My Architect' Nathaniela Kahna, koji je zaradio nominaciju za Oscara. Sigurni smo da se ni ovogodišnji pobjednik ne bi protivio takvom razvoju događaja.

www.silverdocs.com

Komentari

Nema komentara.