SILVERDOCS 2005. - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      SILVERDOCS 2005.

SILVERDOCS 2005.

Treću godinu za redom udružene snage AFI-a i Discovery Channela slave nezavisni dokumentarizam i predstavljaju vrh svjetske doc produkcije. Silverdocs!

m.n. 19.05.2005 0 komentara

SILVERDOCS 2005.

Filmska klapa je s krilaticom 'Can you look deeper?' po 3. put pala u Washingtonu gdje se u organizaciji Američkog filmskog instituta i Discovery Channela održava Silverdocs. Organizatori poručuju – ako se usudite zagrebati dublje, od 14. do 19. lipnja naići ćete na 89 naslova koji su za ovu priliku specijalno okupljeni iz 27 zemalja. Ponosno su najavili sedam svjetskih i šest sjevernoameričkih premijera, pa stoga smatraju da su u kratko vrijeme zaslužili mjesto među najeminentnijim festivalima dokumentarističke provenijencije.

Svečano otvaranje i zatvaranje bit će popraćeno poznatim naslovima koji su premijerno prikazani u Cannesu, pa je tako 14. rezerviran za već hvaljene 'Midnight Movies: From the Margin to the Mainstream' Stuarta Samuelsa, dok je Community Day (kako zovu zatvaranje) rezerviran za film Michaela Sheridana 'James Dean: Forever Young'. Ukratko ćemo predstaviti neke od filmova koji se natječu za Silverdocs Sterling Awards, no prije toga moramo napomenuti da će osim bogatog programa svaki dan biti zaspajsan popratnim tribinama, predavanjima i okruglim stolovima, sve na temu distribucije docova, korištenja doca kao sredstva za socijalnu senzibilizaciju ili pak nešto praktičnijih tips and tricks - kako snimiti dobar glazbeni dokumentarac.

Od feature konkurencije posebnu pažnju plijeni naslov 'Darwins Nightmare' (naslovna) austrijskog redatelja Huperta Saupera koji se bavi ekološkim i društvenim posljedicama neadekvatnog poribljavanja jezera Viktorija u Africi. Kroz priču o ribi redatelj ustvari priča priču o kolonizaciji i globalizaciji te paradoksalnim pojavama gladi u Africi. Dokumentarac je već osvojio brojne nagrade diljem svjetskih festivala, uključujući i onu za najbolji dokumentarni uradak u Berlinu, a možemo i pohvaliti nadolazeći Motovun koji ga je već stavio u program.

Umjetnica Patsy iz 'Learning to Swallow'

Spomena je vrijedan i naslov 'Melting Siberia' izraelskog redatelja Ida Haara, još jedan iz tradicije osobnih priča koje su u posljednje vrijeme preplavile dokumentarnu produkciju. Na majčin zahtjev Haar odlazi u Sibir ne bi li pronašao djeda koji je napustio obitelj dok je njegova majka još bila dijete. U Rusiji otkriva duboke veze između članova obitelji, ali i majčinu potisnutu patnju i ljutnju zbog činjenice da je rasla bez oca.

Snažnu intimnu ispovijest sadrži i film 'Learning to Swallow' američke redateljice Danielle Beverly čija je glavna protagonistica manično depresivna umjetnica Patsy koja nakon neuspjelog pokušaja samoubojstva, kojim je uništila svoj probavni sustav, ponovno uči živjeti. Patsy uspijeva doći na kraj sama sa sobom, a putem pronalazi i svoju muzu i ponovno se počinje baviti umjetnošću.

Dok smo već kod muza, spoemnimo da će veliki dio Silverdocs programa ove godine otpasti na projekcije glazbenih i vrlo smiješnih dokumentaraca. Od onih glazbenih istaknut ćemo naslove '9:30 F Street' američkog dvojca Tarika Dahira i Jeffa Gaula koji govori o lancu strait-edge klubova koji su u posljednje vrijeme niknuli diljem Washingtona, kao i 'Penelope Spheeris Presents Eclectic Video Mix', objedinjene video radove Penelope Spheeris koja naglašava važnost glazbenih spotova i vj-inga.

Među Real Funny Documentaries selekcijom našao se već spominjeni 'Abel Raises Cain' redateljice Jenny Abel, a istaknut ćemo još i 'The Comedians od Comedy' redatelja Michaela Bliedena koji se bavi stand-up komičarima. Poseban dio balade i svjetlosti reflektora ove će godine biti usmjeren na Richarda Dreyfussa, redatelja, producenta i glumca koji će sudjelovati u brojnim okruglim stolovima, sve s lajtmotivom da je dokumentarizam jedna od najvećih brana slobode govora.

Za sada o Silverdocsu toliko, čisto da malo kušate. O svim ćemo vas ostalim spicy detaljima obavijestiti u lipnju :)

www.silverdocs.com

Komentari

Nema komentara.