SILVERDOCS 04-djecom protiv rata - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      SILVERDOCS 04-djecom protiv rata

SILVERDOCS 04-djecom protiv rata

Dva su dokumentarca podijelila Sterling nagradu za najbolji dugometražni uradak: 'Death in Gaza' i 'Original Child Bomb', a 'Porter' je dobio Sterlinga za najbolji kratki film.

23.06.2004 0 komentara

SILVERDOCS 04-djecom protiv rata

'Death in Gaza', redatelja Jamesa Millera, priča o djeci s palestinskog ratnog područja, koncentrirajući se na trojac; Ahmed (12) kojem je ideja zabave igranje rata na ulici, Mohammed, njegov najbolji prijatelj koji bi i umro za njega i Najla (16) koja živi na granici na kojoj je poginulo osam članova njene obitelji. Trio bi trebao biti simbol za nadu da će krug nasilja zatvoriti. Zadnjeg dana snimanja, 02. svibnja 2003., redatelj je ubijen, a njegovu je smrt zabilježio lokalni kamerman. Do danas nije nađen počinitelj.

'Original Child Bomb' je također nagrađen za najbolji dugometražni dokumentarac, a koristeći arhivske snimke, fotografije, animacije i izjave preživjelih, rekonstruira događaje oko bacanja atomske bombe na Hiroshimu i Nagasaki. Ne da bi nam ponovo stavili događaj pod nos, već da bi nas podsjetili koliko su Amerikanci bili naivni oduševljavajući se 'velikom atomskom bombom' i kako su ostali naivni zatvarajući oči nad razornim posljedicama iste.

'Original Child Bomb'

'Porter' je dobio Sterling nagradu za najbolji kratki film. Režiser Juan Alejandro Ramirez  priča o bogatim posjedima stranaca koji su došli u planine Perua, želeći istaknuti siromaštvo domorodaca.

'Born Into Brothels' najbolji je dokumentarac po mišljenju publike. Redatelji Ross Kauffman i Zana Briski otišli su četvrt crvenih svjetiljki u Calcuttu gdje je fotografkinja Briski umjesto snimanja odraslih prostitutki zabilježila ono što je nju samu najviše dojmilo – djeca. I to na poseban način, dala je jeftine foto aparate tamošnjoj djeci u ruke, naučila ih snimati te kroz pet godine, koliko je to trajalo, dobila jedinstveni uvid u njihovu perspektivu života na ulici.

'Born Into Brothels'

'Life to Live' dobio je Sterling nagradu za najbolji kratki dokumentarac i to od strane publike koju je dirnula priča redatelja Macieja Adameka o djeci koja se u Centru za slijepe ljude u Poljskoj pripremaju za samostalan život.

Posebno su pohvaljeni dugometražni 'Liberia: An Uncivil War' te dva kratka filma 'Foo Foo Dust' i 'Wellcome to Warren'.

Glavni su akteri većine nagrađenih filmova djeca koja bez diplomatske uvijenosti i naučenog lažljivog načina izražavanja ogoljuju goruće probleme kriznih područja svijeta u kojem živimo bilo da se radi o prostorima pogođenima dugogodišnjim ratovanjem, siromaštvom ili velikom razlikom između bogatih i siromašnih, prilagođenih i neprilagođenih. Nije tajna, djeci se više vjeruje od odraslih ljudi ili političara, a istina je visoko na ljestvici vrijednost kojih bi se trebao držati pravi dokumentarac.

Komentari

Nema komentara.