Snima se 'dokumentarna Syriana' - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Snima se 'dokumentarna Syriana'

Snima se 'dokumentarna Syriana'

Ekipa angažiranih i neovisnih filmaša snima dokumentarac o nafti i globalnom zatopljenju. Traže se vaše ideje, a i 200.000 funti bi im dobro došlo.

s.p. 09.08.2007 0 komentara

Snima se 'dokumentarna Syriana'

'Crude' bi bio još jedan od trenutno vrlo in dokumentaraca o globalnom zatopljenju i naftnoj industriji, da nije do njegov autorske ekipe i njihova interaktivnog pristupa.

Redateljica filma je Franny Armstrong, poznata po dokumentarcu 'McLibel', o korporaciji McDonalds. Snimljen praktički bez budžeta, i uz suradnju puno volontera, film je prije par godina doživio veliki uspjeh. Producent 'McLibela', John Battsek, stoji i iza 'Crudea', a zaslužan je i za poznati povijesni dokumentarac Kevina MacDonalda 'One Day In September', o pokolju izraelskih sportaša u Munchenu. 

Službeni sajt filma ne služi samo kao reklama, već i kao sredstvo preko kojeg će svi zainteresirani moći sudjelovati u stvaranju ovog 'interaktivnog' dokumentarca. Njegovi su posjetitelji pozvani da pomognu autorima u istraživanju, predlažu i analiziraju ideje, ili se pak prijave za sudjelovanje u samom filmu. Na usluzi vam je i blog autorice te  ostataka ekipe, u kojem se opisuju nastanak filma od te, početne faze pa do danas, a tu su i fotografije te clipovi iz dosad snimljenog materijala.


'Crude', snimka sa snimanja filma u Iraku

Film ima razgranatu fabulu, u središtu je priča o naftnoj industriji i ispuštanju štetnih plinova, a zatim se radnja razvija u podzaplete o globalnom zagrijavanju i uraganima, potrošačkom društvu, zgrtanju bogatstava od nafte i općem siromaštvu Afrike. Ideju za sam film redateljica je dobila prije pet godina, a kaže da ju je za  međupovezanosti raznih aspekata priče nadahnuo film 'Traffic'. Novinari su, pak, u najavama za film pronašli jednu drugu igranu usporedbu, pa ga zbog teme (naftna industrija i njene zlorabe), već zovudokumentarna 'Syriana'. Glavna teza dokumentarca je, naravno, da ne činimo sve što možemo u spriječavanju klimatskih promjena, te da bi zato uskoro moglo biti – prekasno. 

Iako film još nije dovršen, već se planira premijera 2008., i to gdje drugdje nego u Meki neovisnih filmova - na Sundanceu. Dogovorena je i svjetska kino-distribucija, koju će pratiti prikazivanja na TV-u i distibucija DVD-a u više od 30 zemalja. Ipak, da bi uspješno dovršila film, angažirana ekipa trebat će skupiti i nešto novaca. Planirani budžet filma je 550.000 funti, potrošeno je oko 230.000, te će filmašima nedostajati još 200.000. Suradnja s publikom stoga se nastavlja i na financijskom planu, svi koje se interesiraju za ovaj projekt pozvani su da ulože svoj novac, a producenti obećavaju da će, ako film ostvari neki profit, s ulagačima podijeliti i – zaradu.

Komentari

Nema komentara.