Život i smrt Kurta Cobaina - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Život i smrt Kurta Cobaina

Život i smrt Kurta Cobaina

25 sati intervjua više je nego dobra podloga za atmosferični film AJ Schnacka o svijetu Kurta Cobaina.

s.p. 07.11.2006 0 komentara

Život i smrt Kurta Cobaina

Poslije meditativnog igranog filma 'Posljednji dani' koji je očito inspiriran životom i smrću legendarnog frontmena 'Nirvane' Kurta Cobaina, pojavljuje se i dokumentarac o Kurtu Cobainu sličnog stila, 'Kurt Cobain About A Son' AJ Schnacka.

Klasični rockumentary izgledao bi jednostavno: puste se snimke razgovora koje se ilustriraju fotografijama Cobaina i snimkama koncerata, a između snimaka se puste razgovori s ljudima koji su poznavali Cobaina. Umjesto toga, redatelj AJ Schnack se, slično kao i Gus Van Sant, odlučuje za meditativni pristup koji demistificira legendu, ali pruža uvid u svijet u kojem je ista nastajala.

Nastanak filma vezan je uz rad poznatog rock novinara Michaela Azerrada koji je prikupljao materijal za svoju knjigu 'Come As You Are: The Story of Nirvana'. Iako je mislio da će naići na paranoičnog narkića, Azerrad se iznenadio kada je upoznao stvarnog Cobaina, zbližio se s njim i nakon dugih intervjua sakupio je preko 25 sati neobjavljenih audiosnimaka. 1993. objavljuje knjigu, a sedam mjeseci kasnije Cobain se ubio.
Pogođen tim događajem, Azerrad nije više mogao slušati snimke intervjua kojeg je radio, čak mu je bilo prebolno slušati i Nirvaninu glazbu.

Kratki isječak iz filma 'Kurt Cobain About A Son' AJ Schnacka

Par godina poslije, Azerrada je intervjuirao AJ Schnack, redatelj koji je pripremao rock dokumentarac 'Gigantic (A Tale of Two Johns)' i sam fan Nirvane. I Azerrad i Schnack došli su na istu ideju: napraviti film isključivo na temelju audio snimaka te koristiti sliku isključivo da što bolje dočara atmosferu. U filmu uopće nema arhivskih snimaka, a slika Cobaina se pojavljuje samo na kraju filma.

Po riječima redatelja, dobiven je nefikcijski film, intiman pogled na život čovjeka za kojeg su mnogi mislili da ga poznaju, ali nisu znali njegova najintimnija razmišljanja. Zato ovdje autori puštaju da Cobain neometano iznosi svoje misli, a kao ilustraciju puštaju se ambijentalne slike Aberdeena (gdje je rođen), Olympije (gdje je proveo tinejdžerske dane) i Seattlea (gdje je umro). Soundtrack filma je također vrlo bitan, ali umjesto da jednostavno pušta Nirvaninu glazbu, redatelj je priču o Cobainovom životu ispričao uz zvuke izvođača uz koje je Cobain odrastao kao što su Queen, R.E.M, Iggy Pop, Leadbelly, The Melvins i David Bowie.

Autori upozoravaju publiku da film nije lagan za gledanje. Intiman prikaz života emotivnog umjetnika koji iznosi najosobnije misli uz atmosferičnu sliku i glazbu, a sve to uz slutnju neizbježne tragedije na kraju – sve to može vrlo lako potresti nježnije duše. Hipnotički ugođaj i tragična priča mogli bi zato djelovati na neke kao neka romantična priča o duhovima, a biografija 'ukletog pjesnika' nudi puno štofa za baš takvo čitanje.

Komentari

Nema komentara.