I Killed John Lennon! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      I Killed John Lennon!

I Killed John Lennon!

U noći 08. 12. 1980. ubijen je John Lennon. Iste sekunde identitet ubojice bio je poznat, a motiv će otkriti dokumentarac Channel 4 iz naslova.

filmski.net 07.12.2005 2 komentara

I Killed John Lennon!

O nesretnoj noći vam nećemo previše pričati jer smo prilično sigurni da znate većinu detalja. To ne rade ni autori ovog dokumenatca. Oni pokušavaju kroz različite podatke, snimke i razgovore saznati zašto se Mark David Chapman odlučio ispucati pet metaka u leđa najveće pop ikone 20. stoljeća.

Chapman je, prije ubojstva, snimio 100 sati svojih monologa na audio kasetama. Na njima je zvučao mirno, staloženo i potpuno svjestan svega što se događa oko njega. Nitko ne bi mogao zaključiti da se ta osoba u svojoj glavi spremala počiniti jedan od najpoznatijih zločina stoljeća. Na tim kasetama Mark opisuje svoju zaluđenost i opsesiju koju je u tome trenutku gajio prema Johnu Lennonu.

Iste audio snimke prošloga tjedna u suradnji s engleskim Channel 4 emitirao je i američki NBC u svojoj emisiji DATELINE. Ovog tjedna, 08. 12., točno 25 godina od nesretnog 08.12.1980., Channel 4 će prikazati dokumentarac u kojem će, pored novotkrivenih snimaka, biti ukomponirane i izjave Jude Stein, jedne od posljednjih osoba koja je komunicirala s Chapmanom prije ubojstva, ali i još mnogi drugi, javnosti nepoznati materijali vezani uz Lennonovu smrt.

Jude Stein upoznala je Marka Chapmana dok je kampirao ispred Lennonovog stana u New Yorku. ‘Na prvi pogled izgledao je odraslo, ali imao je neku dječačku crtu u sebi’. Ona je bila groupie u nadi da će barem nakratko vidjeti svog idola. On se spremao svog idola ubiti. ‘Bio je miran, prijateljski nastrojen i pristojan.’ Steinova dodaje da ne bi nikada mogla pretpostaviti da je u tim trenutcima on u svome džepu imao pištolj.

Do večeri Lennona nije uspjela vidjeti i odlučila se otići doma. No ističe: ‘Nikad neću zaboraviti Markove riječi tada: ‘Ti odi, ja planiram ostati ovdje koliko god bude trebalo.’ U tom trenutku bi svatko pomislio da je Chapman mislio na dobivanje autograma ili da makar na trenutak vidi svog idola.

Chapman je još uvijek u zatvoru. Na suđenju se nije pokušao izvući na ludost. Osuđen je za ubojstvo drugog stupnja, odslužio je minimum od 20 godina, nakon čega je odbijen na saslušanju za puštanje na uvjetno odsluženje kazne. Trenutno boravi u zatvoru Attica, postao je preporođeni evangelist te je odbio bilo kakvu terapiju, tvrdeći da su ga izliječili njegovi kršćanski stavovi. No, Mark se sada nečeg drugog boji. Misli da će objaviljavanje ovih audio kaseta naštetiti njegovoj šansi na četvrtom sasušanju za puštanje na uvjetnu slobodu, zakazanom za 2006. godinu.

Dakota, zgrada u New Yorku ispred koje je ubijen John Lennon, u kojoj još uvijek živi udovica Yoko Ono

U dokumentarcu Channel 4 prikazat će se i snimke Chapmanovih izjava danih policiji nakon ubojstva.’Mali glasovi su mi u tom trenutku govorili: UČINI TO! UČINI TO! UČINI TO! Tada sam izvukao pištolj i pucao mu u leđa pet puta.’ kazao je mirno Mark.

Zanimljivo je da je kod sebe imao primjerak Sallingerove knjige ‘Lovac u žitu’ te da se poistovjećivao, nesretni nam Mark, u mnogim svojim karakteristikama s glavnim junakom Holdenom Caufieldom. Istu tu knjigu navodno je kod sebe imao i navodni ubojica J.F.K-a, Lee Harvey Oswald. No tu misteriju nam je razriješio prije mnogo godina Oliver Stone tj. Kevin Costner u filmu ‘J.F.K’.

Vrlo je zanimljivo da su se trećega dana ovoga mjeseca po prvi puta objavile snimke kontroverznog razgovora Johna Lennona s novinarom BBC-a u kojima John-Beatle uvelike ruši sliku o Betlesima kao idiličnim momcima. U nikad objavljenom razgovoru, John priča o ogromnim količinama droge i žena, bilo grija, bilo prostitutki, koje su konzumirali članovi benda u vrijeme najveće slave. Čak je napomenuo da ništa ozbiljnog nije komponirao sa Paulom McCartneyem od 1962. već da je svatko radio svoje stvari, ali su ih potpisivali zajedno.

Ako uz sve to ubrojimo i činjenicu da je Yoko Ono u proteklim tjednima objavila knjigu ‘Memories of John Lennon’, i kompilacijski album ‘Working Class Hero: The Definitive Lennon’, te će, saznajemo na yahoo-u, uskoro remasterirati cijelu Lennonovu glazbenu biblioteku, dolazimo do zaključka da se o životu i smrti nesretnog nam Johna još uvijek može puno pričati, a što je još važnije - puno, puno zaraditi.

U planu je i snimanje igranog filma u kojem bi se prikazao cijeli vikend kada je ubijen John Lennon. Radni je naziv filma ‘CHAPTER27’, Marka će glumiti Jared Leto, a njegovu frendicu Lindsay Lohan, redatelj je Jarrett Schaeffer, debitant koji je ujedno napisao i scenarij. Eto, još će vjerovatno Marka tražiti da bude stručni suradnik pri snimanju filma…

Komentari
anonymous 02.09.2012

definitivno luđak

A: beatle1991 07.08.2007 Pogledaj profil

ja mislim da je mark champan ludak koji treba biti dozivotno u zatvoru