Uspjesi FACTUMovih filmova - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Uspjesi FACTUMovih filmova

Uspjesi FACTUMovih filmova

Za rekapitulaciju uspjeha svojih filmova ove 2005., a sve to prije jesenskog priona novim projektima, odlučio se i FACTUM. Nagrada k'o u priči!

filmski.net 07.09.2005 0 komentara

Uspjesi FACTUMovih filmova

Nakon ovogodišnjih Dana hrvatskog filma na kojima je film 'Sve 5!' Dane Budisavljević dobio Grand Prix, a FACTUM četvrtu nagradu za najboljeg producenta (za filmove 'Sve 5' i 'Lora – Svjedočanstva'), nastavljaju se uspjesi tih filmova na domaćim i stranim festivalima.
 
Film 'Sve 5!', po svemu najuspješniji hrvatski dokumentarac ove godine, dobio je i nagrade za najbolji dokumentarac i nagradu publike na Dubrovnik International Film Festivalu, posebnu nagradu za ljudska prava na Sarajevo Film Festivalu te nagradu publike i posebnu nagradu žirija na Liburnia Film Festivalu.

Osim toga, 'Sve 5!' je sudjelovao ili je pozvan i na Beogradskom Festivalu kratkog i dokumentarnog filma, Aster Festu (Makedonija), Isola Cinema Festivalu (Slovenija), Ladyfestu (Austrija), posebno cijenjenom Parnu Film Festivalu (Estonija) i One World Film Festivalu (Kosovo).

Autori na radnom zadatku na Sarajevo Film Festivalu, Dana Budisavljević i Nenad Puhovski

Film 'Lora – svjedočanstva', Nenada Puhovskog, pozvan je na jedan od najvećih evropskih televizijskih festivala Prix Europe (Berlin), festival Film South Asia u Nepalu te One World Film Festival (Kosovo) i Liburnia Film Festival.

Premda HTV i dalje odbija prikazati ove dokumentarce zbog njihove navodne 'kontroverznosti' i 'pornografije', druge regionalne televizije ih prikazuju uz izuzetan odaziv publike. Tako je beogradska komercijalna televizija B92 (koja se može gledati na čitavom području SiCG te djelomično BiH) prikazala 'Loru' i sprema se prikazati 'Sve 5!', dok je BHT 1 (javna televizija BiH) prikazala 'Sve 5!' a sprema se prikazati 'Loru' i još neke FACTUMove filmove.

Da bar jedan dio hrvatske televizijske publike ne bi bio posve uskraćen za doživljaj gledanja FACTUMovih dokumentaraca, pobrinula se emisija 'Cenzura' emitirana na splitskoj televiziji Jadran na kojoj su prikazani i 'Lora' (dva puta zbog interesa gledatelja) i 'Sve 5!'. Kako se i u jednom i u drugom slučaju radi o temama vezanim za Split i Dalmaciju, to je prikazivanje tim značajnije.

factumdocumentary.com

Komentari

Nema komentara.