Otvoren ZagrebDox! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Otvoren ZagrebDox!

Otvoren ZagrebDox!

Sinoć je u dupkom punoj dvorani kina Europa otvoren 1. ZagrebDOX, a od mogućih su se 99 filmova zarolala prva dva.

filmski.net 22.02.2005 0 komentara

Otvoren ZagrebDox!

Profesor Nenad Puhovski, programski direktor festivala, kolegica mu i izvršna direktorica Dana Budisavljević pozdravili su prepunu dvoranu (fenomenalan prizor!), predali festivalsku nagradu na čuvanje predsjedniku žirija Krsti Papiću, a Vladimir Stojsavljević proglasio je festival otvorenim. U zaista kratkoj (hvala:) uvodnoj ceremoniji Dana se, osim glavnim pokroviteljima festivala (Gradskom uredu za kulturu) zahvalila pristojno i Ministarstvu kulture koje se još uvijek nije udostojilo obznaniti svoju odluku u vezi festivalskog financiranja (što i nije ništa novo za tromu nam instituciju, znaju mnogi).

Kratki i slatki 'Beskorisni pas' mladog irskog redatelja Kena Wardropa prvi je prikazani pretendent na jednu od nagrada, ali ne i jedini za autora koji je u međunarodnoj konkurenciji s još jednim isto tako kratkim, ali dirljivim filmom 'Svlačenje moje majke'. Narednih je sat i pol publika koncentrirano pratila 'Bijeli Dijamant' njemačkog redatelja i veterana Wernera Herzoga. Lijep film prekrasnih prizora prašuma Gvajane i ljudskog entuzijazma utjelovljenog u ne pretjerano simpatičnom glavnom liku koji žarko želi u cepelinu kojeg je sam konstruirao makar poletjeti, za mene osobno je isuviše komercijalan uradak produciran od strane Herzoga, ali svejedno sam uživala.

Dok je vani snijeg potpuno zabijelio cijeli grad, vidno zadovoljna festivalska ekipa, prijatelji i ljubitelji dokumentaraca nastavili su se zabavljati i razmjenjivati dojmove u lobiju kina, a 'mlađarija' je popratila etno koncert Afiona na katu. Ukratko, atmosfera kakvu bi poželio svaki festival.freak!

Dragi čitatelji, mali rimajnder – danas već u 1600 počinje maraton i to s besplatnim projekcijama hrvatskih dokumentaraca 60'ih i 70'ih u Tuškancu. Prošetajte do centra, sve projekcije odvijaju se u kinu Tuškanac, mali niže u Jadranu, a reprize su u KICu. Raspored provjerite na festivalskom službenom, a flayere, kataloge i ine orijentire potražite na svim mjestima gdje se odvijaju projekcije. Ukoliko niste u mogućnosti primirisati Zagrebu, a rado bi se osladili kavim dokumentarcem - Andrej Korovljev pripremio vam je listu web adresa s pravim košnicama filmova. Popis provjerite ovdje i... izaberite nešto!

Na kraju dana dojmove sredite uz dj Batisa koji spina multimješavinu etna/duba/brasiliane/drumbe/balkanbrasaa... shvatili ste. Mjesto radnje – White Room, klub Saloon.

Stay tuned!

Komentari

Nema komentara.