Retrospektive.e - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Retrospektive.e

Retrospektive.e

Pored regionalne i međunarodne konkurencije Zagreb Dox je pripremio i bunt retrospektivnih poslastica. Čitaj i pamti!

h.p. 17.02.2005 0 komentara

Retrospektive.e

RETROSPEKTIVA NICKA BROOMFIELDA

Autorska retrospektiva ovogodišnjeg ZagrebDoxa posvećena je poznatom britanskom redatelju Nicku Broomfieldu, jednom od najproduktivnijih suvremenih dokumentarista čije tematike variraju od nekonvencionalnih seksualnih ponašanja do političkih promjena u Južnoj Africi. Biti će prikazani filmovi ‘Aileen: Život i smrt serijskog ubojice’ – dokumentarac o ženi čija je životna priča poslužila  (Broomfiled je surađivao i na tom filmu) kao osnova za igrani film ‘Čudovište’ (čitaj više ovdje)
Kurt & Courtney’ koji istražuje smrt Kurta Cobaina,
‘Heidi Fleiss: Hollywood Madam’ film koji se bavi životom i ‘radom’ vlasnice poznatog hollywoodskog bordela.
'Izluđivanje' je naslov u kojem je Broomfield snimio vrlo zabavan i ironičan osvrt na svijet showbiza fokusiravši se na atmosferu oko nastajanja mjuzikla 'Body & Soul' Andre Hellera,
'Tetovirane suze' donose nam pak priču iz kalifornijskog zatvora za mlađe prijestupnike. Vrijeme radnje: 1978.
Pored navedenih filmova biti će prikazan i serijal 'Documertials' – reklame za VW ‘Passat’ rađene u dokumentarističkom stilu. Više o filmovima, fotke i raspored prikazivanja potražite na službenom sajtu.

RETROSPEKTIVA DANSKIH DOKUMENTARACA

Danska, poznata po svojim igranim filmovima, ZagrebDox prikazuje i njene dokumentarističke dosege. Deset filmova biti će predstavljeni u posebnom programu:
‘Jeruzalem, ljubavi moja’ Jeppea Rondea, film o Jeruzalemu izvan politike koji se već okrunio nizom međunarodnih nagrada (Leipzig, Tajvan, i sl),

‘TinTin et Moi’, redatelj Anders Ostergaard.

‘TinTin et Moi’, zanimljiva kombinacija animacije i dokumentarca o životu poznatog belgijskog strip-crtača i pisca - Georgesa remija. Redatelj Anders Ostergaard.
'Obitelj' Sami Saifa, redatelja arapskog podrijeta gorko slatka je priča o potrazi za vlastitim ocem, a
'Knud' Jorgena Roosa polusatni je dokumentarac o poznatom istraživaču i pustolovu Knudu Rasmussenu.
Jens Loftager predstavit će se filmom 'Riječi' koji istražuje koja je snaga riječi i gdje je ista dovela neke od naših poznatih suvremenika, a
Jon Bang Carlsen naslovom 'Ovisne o samoći' koji govori o stanju u Južnoj Africi nakon Apartheida.
Filmovi 'Savršeno biće', '66 američkih prizora' i 'Pet zapreka' predstavit će svojevrsnu 'kulturnu instiuciju' Danske, Jorgena Letha.
Najavu zaključujemo jednom damom, Annom Wivel i njenim filmom 'Gorrila Gorrila', apsolutnim hitom Danskog filmskog instituta već 20 godina. Više o filmovima, fotke , vrijeme i mjesto prikazivanja provjerite na službenom festivalskom sajtu.

RETROSPEKTIVA HRVATSKOG DOKUMENTARCA 60'IH I 70'IH

U Retrospektivi klasičnog hrvatskog dokumentarca predstavljamo ponajbolje hrvatske dokumentarne filmove šezdesetih i sedamdesetih, sa specijalnim programom nazvanim ‘Nek' se čuje i naš glas’ posvećenim Krsti Papiću. Ostale projekcije obuhvaćaju programe – ‘Ljudi ...’ – dokumentarci o životima i sudbinama ljudi, ‘Siesta’ – poetsko-meditativni i eksperimentalistički, ‘Recital’ – filmovi o radu, stvaralaštvu i ritualima te ‘Posljednji’ – filmovi o zanemarenima. Koje ćete naslove moći pogledati (njih četrdesetak!!!) i kada provjerite ovdje.

Komentari

Nema komentara.