Regionalna konkurencija - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Regionalna konkurencija

Regionalna konkurencija

Dokumentarni se filmovi snimaju i unutar geografskih koordinata europskog jugoistoka. Jednostavno: poznatija nam tematska strana Zagreb Doxa. 

h.p. 17.02.2005 0 komentara

Regionalna konkurencija

'Blood Feud', Albanija, 14', 2004, redatelj Ylli Pepo - Običaj krvne osvete još uvijek je vrlo živ u Albaniji gdje preko 1500 djece ne ide u školu zbog straha da ne budu ubijeni.

'Check list of Toni Mandža', Makedonija, 31', 2004, redateljica Marija Džidževa – film o mladiću koji je pobjegao iz zatvora s namjerom da ubije sve ljude koji su me se zamjerili.

'Children of the Decree', Njemačka, 52', 2004, redatelj Florin Iepan – Film o djeci rođenoj kao posljedica prisilne anti-abortus politike predsjednika Čaušeskua koja su na kraju ubila svog ‘oca’.

'Crni gavrani', Jugoslavija, 15', 2001, redatelj Želimir Gvardiol – Priča o Dušanu Vukoviću, prvoj osobi koja se u vrijeme Miloševićevog režima usudila javno vratiti medalju hrabrosti koju je dobio povodom pogibije svoga sina

'Curse of the Hedgehog', Rumunjska, 100', 2004, redatelj Dumitru Budrala – Strasni zastupnik antropološkog dokumentarca čitavu godinu prati romsku obitelj koja putuje i prodaje svoje rukotvorine.

'Čekanje', Hrvatska, 30', 2004, redatelj Vladimir Gojun - Stariji bračni priča kako su preživjeli 2. svjetski rat, kako je djed Ignac preživio ustaški logor Jasenovac, a baka sama izgradila kuću u kojoj i danas žive.

'Dancing Bear Park', Bugarska, 52', 2004, redateljica Eldora Traykova – U jednom od najsiromašnijih krajeva Bugarske, međunarodnim donacijama od milijun eura osnovan je park za – plešuće medvjede!

'Direkt – bez tate', redatelj Nebojša Slijepčević

'Direkt – bez tate', Hrvatska, 26', 2004, redatelj Nebojša Slijepčević – Četvoro mladih govore o tome kako im je odrastati samo s majkom, bez oca, da li i koliko im je nedostajao, osjećaju li se zakinutima ili ne.

'Eye of the Tiger', Slovenija, 20', 2003. redateljica Alenka Kraigher - Film o lokalnom fotografu koji na ulici nalazi djevojke koje snima i priprema za natjecanja za ‘najljepšu djevojku iz susjedstva’.

'Georgi and the Butterflies', Bugarska, 60', 2004, redatelj Andrey Paounov – da bi namaknuo sredstva za psihijatrijsku ustanovu kojoj je na čelu, Georgi se između ostalog, kladi na brojeve socijalnog osiguranja svojih pacijenata.

'Igra', Srbija i Crna Gora, 22', 2004, redateljica Jelena Jovičić – Neka vrsta dokumentarnog ‘pozorišta u kući’ iz vizure mlade žene koja mora živjeti sa roditeljima premda to baš i ne bi htjela.

'Negdje daleko', Hrvatska, 28', 2004, redatelj Tomislav Vujčić – film o ljudima koji žive u azilu, nepotrebni nama ‘normalnima’ a duboko u svom svijetu, paralelnom s našim.

'Netrpeljivost - Ivan', Srbija i Crna Gora, 25', 2002, redatelj Marko Popović - Ivan, student molekularne biologije je gay, pretučen nekoliko puta i sada već ozbiljno razmišlja o emigraciji u Njemačku.

Slike s ugla, redateljica Jasmila Žbanić

'Ophodar pruge', Hrvatska, 30', 2004. redatelj Silvio Mirošničenko - Mate Jergović je ophodar pruge koji svakodnevno propješači deset kilometara otkrivajući kvarove ili bilo kakve druge smetnje na tračnicama.

'Park', Hrvatska, 15', 2004, redatelj Saša Ban - Odgovor na pitanje što ljudi rade kada ne rade ništa dati će nam posjetitelji jednog parka - djevojčica sa žvakom, samci, ljubavnici, grupice školaraca i radnika.

'Plavi Pony', Hrvatska, 23', 2000, redateljica Ivona Juka - Priča o Ani koja se sprema u Vukovar da proslavi 45tu godišnjicu srednjoškolske mature i sretne svoje prijatelje raznih nacionalnosti; i Srbe i Hrvate.

'Prisoner Painter', Albanija, 11', 2004, redatelj Ylli Pepo - Jedan od najpoznatijih albanskih slikara, Maks Velo dvadeset je godina svog života proveo je komunističkom zatvoru, a velika većina njegovih radova nastala je među četiri zatvorenička zida.

'Purgatorij', Hrvatska, 24', 2005, redatelj Zdravko Mustać - Svakog desetog u mjesecu, u Benkovcu, smještenom u središtu Ravnih Kotara, održava se jedan od najvećih stočnih sajmova u Hrvatskoj.

'Slike s ugla', BiH /Njemačka, 39', 2003, redateljica Jasmila Žbanić – Priča o Bilji, teško ranjenoj u jednom granatiranju i francuskom fotografu koji ju je slikao dok je krvarila, bespomoćna na ulici, ali joj nije pomogao.

'Three Steps to Salvation', Kosovo, 104', 2004. redatelj Orhan Kerkezi  -  Šokantna priča o preživjelima masakra kojeg su paravojne srpske snage izvršile u selu Suhareka na Kosovu, 1999.

Komentari

Nema komentara.