Factumovi filmovi u bijelom svijetu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Factumovi filmovi u bijelom svijetu

Factumovi filmovi u bijelom svijetu

O Factumovim filmovima smo pisali, s njihovim autorima razgovarali. Što se u međuvremenu dogodilo? Gdje su filmovi prikazani? Hoćemo li uskoro neki od njih moći vidjeti?

08.06.2004 0 komentara

Factumovi filmovi u bijelom svijetu

Kao što vjerojatno znate, na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma dokumentarnom filmskom projektu Factum je po treći put dodijeljena nagrada za najboljeg hrvatskog producenta. Ranije nagrade iz 2001. i 2002. dobili su zajedno s Vladimirom Fulgosijem s HTV-a, dok su ovogodišnju dobili za 'Sve o Evi' i 'Peščenopolis'.

No, ostavimo to po strani i pogledajmo tko je još osim rijetkih Hrvata mogao pogledati Factumove filmove, hrvatski kulturni izvozni proizvod. Tri njihova filma; 'O kravama i ljudima' Zrinke Matijević Veličan i Nebojše Slijepčevića, 'Susjedi' Annike Sylvin Reuter i 'Čuvar tegljača' Silvija Mirošničenka, ovih se dana prikazuju na festivalu Ecocinema na grčkom otoku Rhodosu. Osim primamljivom lokacijom, ovaj festival uspijeva okupiti odlične filmove i novčanim nagradama od 5 do 10 tisuća eura.

'O kravama i ljudima'

Film 'O kravama i ljudima' je priča o bračnom paru iz Medulina snimljen na Dokumentarnoj radionici Imaginarne akademije u Grožnjanu. Milan i Silvana imaju potpuno različite poglede na život - on drži krave na obližnjem otoku, a ona budućnost vidi u turizmu. Krave na otoke dolaze plivajući, a Milan i Silvana im svakodnevno s kopna dovoze pitku vodu. Dokumentarac 'Susjedi' govori o nepravednom svijetu u kojem profit određuje sve. 'Susjed' Željko živi na svjetioniku na jednom otoku, dok Vlado na plaži u napuštenom kraju uzgaja povrće i meditira. Tihi protest protiv današnjih vrijednosti ili eskapizam? U svakom slučaju, donijeli su dvije različite odluke i na taj način postali najbliži susjedi.

'Susjedi'

Osim od Ecocinema, Factumovi filmovi i autori ovih su dana dobili pozivnice za još četiri festivala. Tako će 'Čuvar tegljača' u lipnju biti prikazan na međunarodnom festivalu dokumentarnog i antropološkog filma u Parnuu Estoniji, a krajem srpnja natjecat će se i za 'Jameson Award' u vrijednosti 6 tisuća eura za najbolji hrvatski kratki film, a koja će se dodijeliti u sklopu Motovun Film Festivala.

Za 'Čuvara tegljača' Silvija Mirošničenka, Motovun će biti šesti festival od premijere na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma. Najznačaniji festivali na kojima je prikazan su Prix Europa 2003. u Berlinu i ovogodišnji Cinema du reel u Parizu.

'Čuvar tegljača'

Svojevrsni hitovi ovogodišnjih Dana hrvatskog filma, 'Sve o Evi' i 'Peščenopolis', koji su uspjeli napuniti veliku kino dvoranu Studentskog centra u Zagrebu (i koji su zaslužni za Factumovu nagradu za produkciju), tek započinju svoj festivalski život. 'Peščenopolis' Zrinke Matijević Veličan ušao je u konkurenciju nadolazećeg Festivala novog filma u Splitu, dok je 'Sve o Evi' Silvestra Kolbasa izabran u regionalnu dokumentarnu selekciju desetog Sarajevo Film Festivala, najznačajnijeg međunarodnog festivala u regiji koji se tradicionalno održava krajem kolovoza.

Na nedavno završenom festivalu Balkan Black Box u Berlinu, Factum je također gostovao s dva filma - 'Peščenopolisom' i dokumentarno-edukativnom filmom 'To je nekako ravnopravno' redateljice Dane Budisavljević, koji je nastao u suradnji s udrugom CESI. Film prikazuje razmišljanja srednjoškolaca na temu ravnopravnosti spolova, a svoje komentare daju i neke javne osobe poput Mile iz Hladnog piva, glumice i voditeljice Nine Violić, Dražena Turine - Šajete, Andreje Feldman...

'Pešćenopolis'

Veseli podatak da se Factumovi dokumentarci prikazuju na festivalima po Hrvatskoj i Europi. To je prilično dobar znak da ćemo ih jednog dana vidjeti i na televiziji, a možda i na velikom platnu u redovnoj kino distribuciji.

www.factumdocumentary.com

Komentari

Nema komentara.