Hrvatske animirane vijesti - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Hrvatske animirane vijesti

Hrvatske animirane vijesti

Objavljeni dobitnici prvog Festivala hrvatskog animiranog filma, restaurirani domaći klasici, a 25 FPS predstavlja animiranu eksperimentalu.

s.p. 22.02.2010 0 komentara

Hrvatske animirane vijesti

Film 'Moj put' Veljka Popovića dobitnik je nagrade za najbolji autorski film prvog Festivala hrvatskog animiranog filma koji je završio u nedjelju u zagrebačkom kinu Europa. Popovićev film o 'odrastanju i sazrijevanju, ambicijama i tjeskobi ispričan kroz priču o cipelama' osvojio je sedam tisuća kuna, a žiri je u obrazloženju ocijenio 'lijepom kombinacijom priče dizajna, ritma i boja'. Najboljim namjenskim filmom proglašen je 'HT Mostar - Duet Flat' Josipa Vranjkovića jer je po riječima žirija 'animacijski artikuliran, dorađen, i u zadanim okvirima, vrlo zabavan film'.


'Moj Put', Veljko Popović

'Miramare' Michaele Mueller, koji se dotiče problema ilegalnih imigranata, pobijedio je u studentskog kategoriji zbog 'dojmljive atmosfere postignute zahtjevnom animacijskom tehnikom'. U kategoriji filmova djece i mladeži nagradu je dobio film 'Foto safari' Filmskog kino i video kluba Zaprešić, a nagrada publike dodijeljena je filmu 'Kolinje' Marka Dješke. Diplome Festivala osvojili su Nedeljko Dragić za animaciju u filmu 'Rudijev leksikon', Svjetlan Junaković za dizajn filma 'Moj put', Zvonko Todorovski za scenarij filma 'Povratak' i skladateljica Anita Andreis Žganec za glazbu u filmu 'Guliver'.


'Surogat', r: Dušan Vukotić.

Kad smo kod animiranih filmova, treba spomenuti da je zajedno sa slovenskom tvrtkom Restart, Zagreb film restaurirao 10 domaćih filmova koji su se našli u selekciji Giannalberta Bendazzija 'Najveći animirani filmovi'. Ove nedjelje je u kinu Europa održana novinska konferencija i prezentacija restauracije. Predstavljeni su obnovljeni animirani film 'Surogat' Dušana Vukotića, jedini hrvatski film nagrađen Oscarom, kao i: 'Inspektor se vratio kući' Vatroslava Mimice; 'Vau-vau' Borisa Kolara, 'Znatiželja' Borivoja Dovnikovića,'Možda Diogen' Nedeljka Dragića, 'Mačka' Zlatka Boureka, 'Satiemania' Zdenka Gašparovića, 'I love you, too' Joška Marušića. Restauraciju je sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar.

A u sklopu interdisciplinarnog projekta 'No Breaks Allowed...' ('Bez pauze, molim!'), u subotu, 20. veljače, u Münchenu se predstavio 25 FPS Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa s programom 'Eksperimentalne animacije'. Programski odabir činila su najzapaženija animirana ostvarenja prikazana na proteklih pet festivalskih izdanja uz nezaobilazne domaće snage - filmove Ane Hušman i tandema Davora Međurečana i Marka Meštrovića. Uz 25 FPS predstavila se i Škola animiranog filma iz Čakovca koja je održala radionicu s temom 'Pauze kao naličja Rada', a hrvatsko gostovanje završio je koncertom Cinkuša. A ako vi imate animirani ili neki drugi eksperimentalni film i video - podsjećamo da su još otvorene prijave za šesti 25 FPS.

Komentari

Nema komentara.