Počinje 19. Animafest! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Počinje 19. Animafest!

Počinje 19. Animafest!

Počinje ugledni Animafest - najneozbiljniji ozbiljni festival koji nas ove godine časti s dugometražnim izdanjima. 

s.p. 01.06.2009 0 komentara

Počinje 19. Animafest!

Samo što nije počeo Svjetski festival animiranog filma, 19. Animafest. Dugometražno izdanje trajat će od 2. do 7. lipnja u kinima Europa i Movieplex, a program filmova u konkurenciji već smo predstavili. No, uz Veliko natjecanje od 10 filmova, tu je i Svjetska panorama filmova koji nisu ušli u trku za Grand prix, ali su zbog svoje umjetničke vrijednosti i zanimljivosti uvršteni u program.


Trailer za 'Afro samuraj: Uskrsnuće'.

Kao specijalna poslastica za ljubitelje animacije, pripremljene su projekcije 'Noćno kino' - četiri neobična filma 'pomaknutih' priča i tehnika namijenjena isključivo odraslima. Među njima su 'Afro samuraj: Uskrsnuće' za kojeg je muziku radio slavni RZA i članovi Wu Tang clana te 'Mi smo strejndžeri' koji je specifičan zbog svojeg neobičnog načina ispreplitanja tradicionalnih i kompjuterskih tehnika. Za djecu je Animafest ove godine organizirao 3 radionice te odabrao zabavne, ali poučne filmove u dva tematska bloka - 'Prostor i energija' i 'Ja, moje tijelo i mediji'.

Ove godine se ponovno organizira i Regionalni forum za razvoj projekata, tzv. Pitching forum na kojem će se 6 projekata natjecati za nagradu Zlatni Zagreb od 3000 eura. U sklopu foruma održat će se i dvije diskusije na temu mogućnosti financiranja animiranog filma u Europi, a u prostorima Francuskog instituta održat će se i okrugli stol o edukaciji kroz animaciju, te razgovori s autorima koji dolaze na Animafest. Jedan od glavnih gostiju je Bill Plympton, autor filma 'Idioti i anđeli' kojeg ćemo gledati u sklopu Velikog natjecanja. On će održati tzv. masterclass, a osim Plymptona, Animafest će ugostiti i PriitaOlgu Pärn, Gustava Covau, Pedra Riveru, Nika Phelpsa, Jacques Rémy-Girerda...


Trailer za 'Mi smo strejndžeri'.

Poseban gost Animafesta je francuski autor Michel Ocelot (dobitnik Animafestovog Grand prixa 2007.!), a njegovu retrospektivu od 3 duga i 8 kratka filma moći će se vidjeti u sklopu programa 'Majstori animacije'. Spremaju se i dvije zanimljive izložbe. Pritt Pärn zajedno sa suprugom Olgom u galeriji ULUPUH izlaže radove njihovog zadnjeg animiranog filma 'Život bez Gabrielle Ferri' kojeg ćete moći vidjeti u konkurenciji. Druga izložba u sklopu programa je 'Strah(ovi) od tame', izložba radova 6 vrhunskih crtača koji su napravili istoimeni animirani kino-hit. Izložba traje od 29. svibnja do 7. lipnja u kuli Lotrščak, a posjetiteljima otkriva proces nastanka ovog animiranog horora.

Od posebnih projekcija najbitnija su 'Nebesa' koja dolaze ravno s Cannesa. Film još nema hrvatski prijevod, ali će biti prikazan u 3D izdanju - čisto da osjetimo kako izgleda budućnost animacije. Opširnije informacije o popratnom programu potražite na službenoj stranici, a Filmski.net će pratiti događanja na Festivalu, pa uskoro očekujte i naše prve reportaže.

Komentari

Nema komentara.