Prirodno dobri crtići - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Prirodno dobri crtići

Prirodno dobri crtići

Majčica Zemlja proslavila je rođendan, a njezina ljudska dječica u to ime nacrtaše čarovite animirane filmove. Najbolji bijaše sin Miyazaki.

s.p. 24.04.2008 0 komentara

Prirodno dobri crtići

Tko uživa u bojama i ljepotama prirode, sigurno uživa i u bojama i ljepotama animacije. Povodom Dana planeta Zemlje, internetska stranica FramesPerSecond izabrala je pet crtića koji po njima najbolje tretiraju ekološke teme.  Među njima je i 'The Lorax', još jedno djelo nastalo prema knjigama dr. Seussa, kojeg Ameri redovito čitaju svojoj djeci, a mi ga baš i ne znamo. Hawley Pratt je 1972. režirao taj film s tipičnim Seussovim likom - čudnim bićem čudnih boja koje se i ponaša čudno. To biće je Lorax, koji preklinje industrijalca da ne sječe šumu u Truffuli. Ali jao, ovaj ne sluša i sječe, sječe, i sječe - dok ne posječe i zadnje drvo i tako uništi i vlastite planove. Priča baš i nije tako tužna, 'Lorax' je pun raznih gegova i zabavnih pjesama.

Kad smo kod pjesama, francuska grupa Mickey 3D snimila je 2003. CD 'Tu vas pas mourir de rire' koji je bio pun politički angažiranih pjesama. Među njima je i pjesma 'Respire' ('Diši'), za koju je snimljen i kompjuterski rađen video-spot. U njemu možemo vidjeti djevojčicu koja se igra u prirodi, bosa trči po polju i vere se po drveću, a sve to ispod predivno plavog neba. No, iznenađujući kraj spota napravljen u maniri jednog M. Night Shyamalana, bitno mijenja našu percepciju spota koji više nije samo ilustracija predivnog izgleda prirode.


Mickey 3D - Respire, glazbeni spot

'The Man Who Planted Trees' Frédérica Backa ima jednostavnu priču, ali vizualno fascinantnu izvedbu. Film iz 1987. je adaptacija novele iz 1953. o čovjeku koji posjećuje napuštenu dolinu tri puta, i uvijek primjećuje kako priroda buja i razvija se. Svaka sličica u ovom animiranom filmu izgleda kao predivna slika, a svako oslikano drvo i njegovi listovi kao da bujaju od života.

A u Japanu, ali i u ostatku svijeta, smatra se da ekološke crtiće možda ponajbolje radi Hayao Miyazaki i njegov studio Ghibli. 'My Neighbor Totoro' je nježan Miyazakijev film o radostima djetinjstva i ljepoti prirode. Dok im se bolesna majka oporavlja u bolnici, djeca se sele na selo k ocu. Tamo upoznaju mala i velika šumska bića, koja izgledaju kao križanci mačke i medvjeda. I to nije jedini Miyazakijev ekološki film, što tek reći na brdo pohvala i priznanja za njegov film 'Princeza Mononoke' /naslovna/.


'Princeza Mononoke', r: Hayao Miyazaki, trailer

Mjesto radnje tog filma je 15-stoljetni Japan, u kojem još obitavaju drevna bića iz prirode. Sprema se sukob između životinjskih stanovnika šume i ljudi iz gradića kraj rudnika željeza, koji iskorištavaju i uništavaju tu šumu. Šumske žitelje predvodi princeza Mononoke, žena koju su odgojili vukovi, a mladi princ Ashitaka pokušava naći lijek za svoju smrtonosnu bolest i spriječiti sveopće uništenje. Kompleksni film ima jasnu poruku koja vrijedi za sve ekološke filmove: priroda ljudima uzvraća udarac, a samo onaj koji razumije suživot s njom, može pronaći pravi put.

Komentari

Nema komentara.