Beam me up, Scotty! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Beam me up, Scotty!

Beam me up, Scotty!

Space! The final fronteer, these are the voyages of a starship Enterprise... Rečenica koju i mala djeca znaju napamet....

filmski.net 07.01.2005 0 komentara

Beam me up, Scotty!

....uvod u svaku novu avanturu najpoznatijeg svemirskog broda u galaksiji. Međutim vjerojatno ni najzaluđeniji fanovi 'Star Treka' (međunarodno poznati i priznati kao Trekiji) nisu upoznati s animiranom verzijom popularnog serijala, pretečom filmova i svih idućih 'generacija'. Ista ta animirana serija snimljena još 1973. godine za američki NBC, doživjet će svoje reizdanje na DVDu, navodno 15. ožujka tekuće godine. 'Navodno' je stavljeno samo zato jer matična kuća Paramount još nije službeno potvrdila točan datum, ali vijest je procirkulirala na nekoliko prilično povjerljivih web stranica, što fanovskih, što posvećenih najavama DVD izdanja.

Cijela ideja je rođena kada su producenti iz Filmationa došli do velikog gurua 'Star Treka', Genea Roddenberya, i predložili mu snimanje animirane verzije koja bi logički nastavljala niz iz originalnog serijala. Iako su autori cijelu stvar zamislili vrlo ozbiljno, glavonje iz NBCa su ipak odlučili prezentirati ju kao dječju zabavu pogodnu za emitiranje u subotnje prijepodne. Osim lošeg termina, odlučili su dotući animatore nesuvislim rokovima za predaju gotovog materijala, dajući im samo pet mjeseci za stvaranje osam sati animacije (u to vrijeme kompanije poput Disneya proizvode dva sata animacije za otprilike dvije godine).

Kirk i Spock u opasnoj dilemi

Naravno, radi takvih uvjeta niti kvaliteta nije mogla biti na nekom visokom nivou tako da su elementi poput statičke pozadine, recikliranih kadrova ili crtanje samo pokretnih dijelova tijela vrlo rado i često korištena tehnika radi skraćivanja vremena. Iako su takvi crtići i u ono vrijeme dobivali vrlo loše kritike, stil masovne produkcije tehnikom 'limitirane' animacije u kojoj se za snimljenu sekundu koristi najčešće 6 crteža (za razliku od 'normalne' u kojoj se koristi oko 24) postao je vrlo uobičajen. Došlo je čak do toga da je Filmation produkcijska kuća postala sinonim za takav tip crtića, a kod nas najpoznatiji njihov proizvod je 'He-man i gospodari svemira'.

Srećom 'Star Trek' je bio njihov vjerojatno jedini pokušaj da naprave nešto ozbiljnije ili bar donekle gledljivo. Najvažnije kod cijelog osmišljavanja projekta je bilo inzistiranje Roddenberya da prime originalnog scenaristu D.C. Fontanu i njihova vlastita odluka da, uz vjerno prikazivanje likova i prostorija na brodu, originalni glumci iz serije daju glasove svojim likovima. Takvi zahtjevi povećali su budžet na tada nevjerojatnih 75,000 dolara po polusatnoj epizodi, te je ovo postala u ono vrijeme najskuplja animirana serija.

Teme pojedinih nastavaka se logički nastavljaju na one iz igranog serijala, ali uz mogućnosti koje pruža animacija razni novi svjetovi i vanzemaljska bića su puno slobodniji i fantastičniji. Kreiranje novih planeta više nije ograničeno veličinom majušnog studija 'C' u Paramountu ili novih vrsta nanošenjem jeftine šminke na sporedne glumce, a da i ne govorimo o maketama brodova na najlonskim nitima!!! Zanimljivo je da su neki od danas normalnih elemenata jednog 'Enterprisea', poput svima omiljenog 'holodecka', po prvi puta su uvedeni upravo u ovom serijalu.

Hrabra ekipa u akciji

Makar je bio pozdravljen od kritike, pa čak i osvojio nagradu 'Emmy' za najbolju dječju seriju sezone 1974- 75, 'Star trek: The Animated Series' nakon 22 nastavka skinut je s programa. Nekoliko godina kasnije sam Roddenbery je zatražio od Paramounta da se ovaj serijal ne uvrsti u službeni 'Star trek Universe' - termin kojim se označava cjelokupni opus ikad snimljen o tom svemirskom brodu. Možda radi neuspjeha, možda radi nekih nelogičnih situacija i propusta koji su se pojavili u pojedinim epizodama ili jednostavno zato što nije bio zadovoljan kvalitetom učinjenog, ovaj komadić zauvijek je izbačen iz 'Zvjezdanog' mozaika.

U iščekivanju DVDa svi vi koji ne možete bez kapetana Kirka, Spocka, Mccoya ili Scottya možete naručiti postojeće video izdanje od 'samo' 11 kazeta na stranicama 'Paramount home entertainmenta'. Ukoliko vam je video samo stalak za vazu sa gerberima, slobodno posjetite službeno-neslužbene stranice na ili vrlo iscrpni site izvjesnog Curta Danhausera posvećen isključivo ovoj animiranoj verziji.

Komentari

Nema komentara.