U Puli Vojvotkinja i Samac - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      U Puli Vojvotkinja i Samac

U Puli Vojvotkinja i Samac

U međunarodnom programu Pulskog festivala očekujete premijere 'Vojvotkinje' s Keirom Knightley i 'Samca' s Colinom Firthom. 

s.p. 01.04.2010 0 komentara

U Puli Vojvotkinja i Samac

Na jučerašnjoj presici predstavljeno je polovica od dvadeset filmova iz Međunarodnog programa Festivala igranog filma u Puli. Filmovi su selektirani s najvećih svjetskih festivala i ugovoreni za hrvatsko premijerno prikazivanje u Puli. Međunarodni program Europolis-Meridijani 10. srpnja otvorit će film 'Vojvotkinja' ('The Duchess'), redatelja Saula Dibba. U toj britanskoj kostimiranoj ljubavnoj drami o mladoj ženi rastrganoj između bračnih obveza i prave ljubavi glume Keira Knightley, Ralph Fiennes i Charlotte Rampling.

Konačno u Hrvatsku stiže i američki nezavisni film 'Samac' ('A Single Man'), debitantski film slavnog modnog dizajnera Toma Forda, u kojem Colin Firth glumi profesora književnosti koji nakon tugovanja zbog gubitka partnera otkriva ljepotu sitnica svakodnevice. S festivala u Veneciji stiže dobitnik nagrade kritike FIPRESCI i nagrade Ekumenskog žirija – hvaljena drama 'Lourdes' u kojoj lijepa paralizirana djevojka odlazi u svetište Lourdes u nadi da će opet prohodati. Film je osim u Veneciji nagrađen i na bečkom Viennaleu, gdje je osvojio Grand Prix.


'Vojvotkinja', trailer.

Iz Kine stiže kriminalistički triler 'Nesreća' ('Yi Ngoy') redatelja Pou-Soija Cheanga o plaćenom ubojica specijaliziran za namještanje fatalnih nesreća koji posumnja da su nesreće koje se počinju dešavati pripadnicima njegovog tima također namještene. S Festivala u Cannesu (program Un certain regard) stiže povijesni film 'Car' ('Tsar') Pavela Lungina o ruskom caru Ivanu Groznom koji očekuje saveznika u novom mitropolitu Filipu, no sve više skreće u fanatizam.

Talijanski glumac i redatelj Michele Placido režirao je poluautobiografski film 'Veliki san' ('Il Grande Sogno') o mladom policajcu koji za vrijeme studentskih nemira 1968. odluči postati glumac. Sličan film je i onaj s osam španjolskih nacionalnih nagrada Goya (16 nominacija!), kriminalistički triler 'Ćelija 211' ('Celda 211') redatelja Daniela Monzona koji govori o mladom zatvorskom čuvaru koji se prvog dana na radnom mjestu zatekne na krivoj strani za vrijeme pobune zatvorenika.


'Samac', trailer.

Nakon što se pulskoj publici predstavio filmom 'Kradljivci konja', redatelj Micha Wald ove će godine biti zastupljen u programu obiteljskom komedijom 'Simon Konianski' nastalom u belgijsko-francusko-kanadskoj produkciji. Film je premijerno prikazan na Festivalu u Rimu, a prati mladića koji se nakon raspada braka vraća živjeti kod oca koji time nije oduševljen. Češka kinematografija biti će zastupljena humornom dramom 'Engleske jagode' ('Anglické jahody') redatelja Vladimira Drhe koja dočarava kako je malo mjesto u češkoj provinciji dočekalo sovjetsku intervenciju 1968.

Ao ni koje se žele podsjetiti što je bilo u konkurencije prošle Pule - podsjećamo da sljedeći tjedan počinju 19. Dani hrvatskog filma na kojima će se navečer moći pogledati filmovi s nacionalnog filmskog festivala. U sklopu Noći hrvatskog filma će se od 6. pa do 10. travnja moći pogledati nagrađivane 'Metastaze' Branka Schmidta, baš kao i 'Kenjac', 'Vjerujem u anđele', 'Crnci', 'U zemlji čudesa', 'Čovjek ispod stola', te omnibus 'Zagrebačke priče'.

Komentari

Nema komentara.