Metastaze osvojile 56. Pulu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Metastaze osvojile 56. Pulu

Metastaze osvojile 56. Pulu

Schmidtov film 'metastazirao' u glavnog pobjednika, a 'Kenjac', 'Crnci' i 'Ljubavni život domobrana' dobili po 3 Zlatne Arene.

s.p. 25.07.2009 0 komentara

Metastaze osvojile 56. Pulu

56. festival igranog filma u Puli podijelio je svoje nagrade, i to prilično izjednačeno. Ocjenjivački sud predvođen Zrinkom Ogrestom je najboljim filmom ovogodišnjeg festivala proglasio 'Metastaze' redatelja Branka Schmidta. Film koji je već bio u kinima i ostvario solidnu gledanost dobio je ukupno tri Zlatne Arene, osim nagrade za najbolji film dobio je i Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac) i masku.

Ostali favoriti također su dobili po 3 nagrade, pa su tako 'Crnci' dobili nagradu za režiju (Zvonimir Jurić i Goran Dević), sporednu mušku ulogu (Nikša Butijer) i ton. Redatelj 'Kenjca' Antonio Nuić dobio je nagradu za scenarij, a njegov film ima i Zlatne Arene za kameru i glazbu. Tri Zlatne Arene osvojio je i film koji se pojavio tek na kraju Festivala, 'Ljubavni život domobrana' koji je nagrađen za najbolju glavnu glumicu (Dijana Vidušin), scenografiju i montažu. S 2 nagrade može se pohvaliti i 'U zemlji čudesa' Dejana Šorka koji je stekao priznanja za kostimografiju i sporednu glumicu.


'Ljubavnici' - najbolji strani film 56. Pule po izboru domaćih kritičara.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je i svoje nagrade, 'Crnci' i 'Metastaze' ušli su među prva tri mjesta s prosječnim ocjenama većim od 3.5, a  glavna nagrada Oktavijan otišla je 'Kenjcu', dok je za najbolji film u međunarodnom programu proglašen 'Ljubavnici' koji uskoro dolazi u naša kina. Posebni Žiri mladih filmofila za najbolji domaći film proglasio je 'Metastaze', a za najbolji strani - 'Raj je zapadno' Coste Gavrasa.

Inače, publika je za najbolji domaći film prikazan u Puli proglasila 'Vjerujem u anđele' kojeg je režirao Nikša Sviličić. Sviličić je prije nekoliko mjeseci izabran za ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, pa je ovo dobar znak - na čelu glavnog filmskog tijela je čovjek koji zna ukus hrvatske publike! A što Filmski.net misli o filmovima prikazanim u Puli saznat ćete u sljedećem tekstu, kada ćemo objaviti posljednje izvješće našeg kritičara.

Komentari

Nema komentara.