Sretni Sevdah - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Sretni Sevdah

Sretni Sevdah

Hrvatski film 'Sevdah' redateljice Marine Andree osvojio je Nagradu publike na Sarajevo film festivalu i time ušao u festivalsku povijest.

z.m. 25.08.2009 0 komentara

Sretni Sevdah

Nakon što je otvorio dokumentarni natjecateljski program Sarajevo Film Festivala i apsolutno osvojio srca publike, 'Sevdah' redateljice Marine Andree zasluženo je osvojio laskavu Nagradu publike sa rekordnom ocjenom 4,9. Film je snimljen u produkciji hrvatskog studija Dim i bosanske Fabrike.

'Sevdah' je ovime potukao mnogobrojne prestižne filmske naslove poput 'Hrvača' Darrena Aronofskog i 'Slomljenih zagrljaja' Pedra Almodovara. Tako se upisao u povijest SFF-a kao prvi europski dokumentarni film koji je osvojio ovu nagradu. Po broju bodova slijedili su ga 'Kenjac' (4,7) i 'Plati i ženi' (4,69).


Trailer za 'Sevdah'

Sevdah je osjećaj života uronjenog u melankoniju, čežnju i prelijepu tugu, u sevdalinci izražen u svom najčišćem obliku. Ova jedinstvena forma, koja u Bosni postoji već više od 400 godina, često se uspoređuje s fadom i bluesom. U Bosni je sevdah bitan koliko i život, ljubav, smrt, sreća, tuga… a vjerovatno zato što je svima tako blizak, u Bosni će ga svi drugačije definirati. Umjesto da pokuša definirati sevdah, ovaj film kroz priče evocira osjećanja, muziku i slike. Različiti ljudi se pojavljuju u filmu, ali troje vode tri osnovne linije priče. To su Farah, Damir i Marina - spisateljica, glazbenik i redateljica.
 
Smrt Farah, velike ljubiteljice sevdalinke, povezala je Damira i Marinu. U pokušaju da se nose s osjećajem gubitka i tuge, odlučili su napraviti film o sevdahu. Strastvene priče o sevdahu koje je Farah pisala inspiriraju ih i vode na emotivno, muzičko, lirsko i vizuelno putovanje kroz dušu Bosne, kroz intimne emocije i sjećanja.

'Sevdah' će slijedeća prikazivanja imati na Liburnia film festivalu u Ičićima (28.8.2009. u 20:30 h) te na Vukovar film festivalu (30.8.2009. u 16:00 h u Ružičkinoj kući).

Komentari

Nema komentara.