Zrinka Cvitešić među najboljima u Europi - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Zrinka Cvitešić među najboljima u Europi

Zrinka Cvitešić među najboljima u Europi

Zrinka Cvitešić odabrana je među deset najboljih europskih glumaca i glumica za program Shooting Stars 2010.

filmski.net 02.12.2009 0 komentara

Zrinka Cvitešić među najboljima u Europi

European Film Promotion (EFP) danas je objavio popis od deset glumaca i glumica koji su ušli u program SHOOTING STARS 2010. Među njima je, po prvi put, i jedna hrvatska glumica, Zrinka Cvitešić.

Shooting Stars program jedna je od inicijativa European Film Promotiona s ciljem predstavljanja novih europskih glumačkih talenata filmskim profesionalcima iz cijeloga svijeta na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu (Berlinaleu). Svake godine na Shooting Stars program prijavljuju se glumci iz 31 zemlje članice EFP-a s filmom iz recentne produkcije u kojem su ostvarili zapaženu glavnu ulogu. Žiri u sastavu od 5 eminentnih filmskih profesionalaca iz različitih filmskih struka odabire njih deset. Prvenstvo imaju glumci mlađi od 35 godina koji su se svojim radom već etablirali u svojoj matičnoj zemlji.

Zrinka Cvitešić odabrana je na osnovu svoje posljednje uloge Lune u filmu 'Na putu', Zlatnim medvjedom nagrađene redateljice Jamile Žbanić. Njezinu ulogu u filmu žiri Shooting Starsa programa potkrepljuje riječima kako nas 'glumački ona odvodi kroz osjećaje nade i očajanja te kroz tugu i radost na način koji niti u jednom trenutku nije očit niti predvidljiv.' Premijera filma 'Na putu' očekuje se uskoro, a film je nastao u koprodukciji BiH, Austrije, Njemačke i Hrvatske. Hrvatski koproducent filma je Živa produkcija.

U filmu Zrinka glumi Lunu, stjuardesu koja živi u sretnoj vezi s Amarom, kontrolorom leta. Željeli bi imati dijete, ali ga ne mogu začeti zbog Amarovog zdravstvenog problema. Osim toga, on ima problem i sa pićem. Amar doživljava duboku duhovnu promjenu i okreće se vjeri nakon posjeta džamiji i slušanja vjerskog obreda. Iako su Luna i njihovi prijatelji u početku skeptični prema Amarovoj promjeni, ipak im je drago, jer je prestao piti. Luna počinje zahtjevni tretman za umjetnu oplodnju, ali je prekida jer osjeća sve veću sumnju u zajednički život s Amarom. Međutim, na njeno ogromno čuđenje, saznaje da je već trudna.

Popis odabranih glumica i glumaca programa Shooting Stars 2010:
Zrinka Cvitešić (Hrvatska)
Kryštof Hadek (Češka)
Pihla Viitala (Finska)
Lotte Verbeek (Nizozemska)
Robert Sheehan (Irska)
Michele Riondion (Italija)
Anders Baasmo Christansen (Norveška)
Agata Buzek (Poljska)
Dragos Bucur (Rumunjska)
Edward Hogg (Velika Britanija)

Komentari

Nema komentara.