Preminuo Albert Kapović - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Preminuo Albert Kapović

Preminuo Albert Kapović

Zauvijek je otišao 'dobri duh hrvatskog filma', pokretač i ravnatelj HAVC-a. Velik je to gubitak za domaću kinematofrafiju.

s.p. 22.12.2008 0 komentara

Preminuo Albert Kapović

Ovaj petak je u Zagrebu nakon kratke bolesti preminuo Albert Kapović, filmski producent i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. Hrvatska filmska zajednica je u svojim prvim reakcijama jednoglasno zaključila i da je riječ o nedoknadivom gubitku za hrvatsku kinematografiju koja se uz Kapovićevu podršku počela ubrzano modernizirati i pripremati za digitalno doba.

Albert Kapović rođen je 1957. u Livnu, a odrastao u Splitu. Tadašnji studij produkcije završio je 1984. u Beogradu, djelovao je kao producent Gledališča Sester Scipion Nasice, organizator, televizijski i filmski producent. Sudjelovao je na više od dvjesto različitih projekata, većinom za hrvatsko i francusko medijsko tržište. Bio je jedan od utemeljitelja i glavni tajnik Hrvatske udruge producenata te direktor produkcije Zagreb filma. S obzirom na golemo stručno iskustvo, ne čudi da je upravo on bio imenovan za hrvatskog predstavnika u fondu Eurimages.

U tom Fondu za potporu koprodukcijama uspio se izboriti za značajnu potporu hrvatskim filmskim projektima, distributerima i prikazivačima. Sudjelovao je i u pripremi Zakona o audiovizualnim djelatnostima i tako dovršavao reformu hrvatske kinematografije. Njegov životni projekt bilo je utemeljenje Hrvatskog audiovizualnog centra, kojem je bio na čelu od početaka pa sve do smrti.

Kapovićeva obitelj i HAVC primili su brojne izraze sućuti kolega i suradnika. Producent i direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić izjavio je da je ovo 'najveći gubitak za hrvatski film u posljednjih 17 godina', a redatelj Krsto Papić zaključio je: 'Teško je zamijeniti Alberta Kapovića, ali ne nastaviti njegovim putem bila bi velika pogreška.' Posljednji ispraćaj Alberta Kapovića bit će u srijedu, 24.12.2008., u 10h u Velikoj dvorani zagrebačkog Krematorija.

Komentari

Nema komentara.