Akvarij dobio Propeler - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Akvarij dobio Propeler

Akvarij dobio Propeler

'Akvarij' dobio glavnu nagradu žirija i kritike, 'Buick Riviera' proglašen najboljim kino-filmom regije, a 'Promatrači ptica' su najangažiraniji.

s.p. 31.07.2009 0 komentara

Akvarij dobio Propeler

11. Motovun Film Festival dodjelio je svoje nagrade i najboljim filmom proglasio 'Akvarij' Andree Arnold iz Velike Britanije. Žiri je objavio da je nagradu Propeler dao tom filmu 'zbog suptilnog načina na koji prikazuje ljude s društvenih margina. Sjajna suradnja između glumaca i redateljice omogućila je da ova filmska drama bude vrlo uvjerljiva.' 'Akvarij' je dobio i nagradu FIPRESCI, a mišljenje kritičara koji su dodijelili tu nagradu je 'da 'Akvarij' ima besprijekornu dramaturgiju koju odlikuje ritam i istančan smisao za finu karakterizaciju likova.'

Zanimljivo je da je redateljica Andrea Arnold s ovim filmom dolazi na Sarajevo Film Festival kao glavna gošća, a dokaz da Motovun i Sarajevo imaju sličan ukus je i u tome da je prošlogodišnji dobitnik Srca Sarajeva za najbolji film 'Buick Riviera' Gorana Rušinovića. E, pa taj film je dobio i glavnu regionalnu nagradu Motovuna, nagradu 'Od A do A'.


'Buick Riviera', trailer.

Od ove godine ta nagrada je modificirana i dodjeljuje se za najbolji film prikazan u kino–distribucijama regije u posljednjih dvanaest mjeseci. Nagradu dobiva film koji skupi najviše glasova žirija filmskih profesionalaca regije, a ove godine svoje su glasove za 'Buick Rivieru' dali članovi žirija u kojem su bili Jurica Pavičić i Igor Mirković (Hrvatska), Srđan Karanović (Srbija), Midhat Ajanović  (BIH) i Simon Popek (Slovenija). 

Nagradu 'Motovun online' dobio je 'Sađenje poljubaca' Ivice Zubaka 'zbog svojeg jednostavnog, ali preciznog poetskog izričaja.' Posebna Nagrada za ljudska prava žirija Amnesty Internationala Hrvatske otišla je angažiranom talijansko–brazilskom filmu 'Promatrači ptica' Marca Bechisa koji po riječima žirija 'doista snažno progovara o stoljetnom zatiranju Indijanaca...a režijski je također pokazao visoku umjetničku razinu.' Za kraj moramo spomenuti i animatora Nedjeljka Dragića, koji je dobio Nagradu '50 godina' kojom je obilježen njegov više nego značajan polustoljetni rad.

Komentari

Nema komentara.