Sarajevsko srce zakucalo uz 'Buick Rivieru' - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sarajevsko srce zakucalo uz 'Buick Rivieru'

Sarajevsko srce zakucalo uz 'Buick Rivieru'

Nagrada Sarajevskog festivala za najbolji film sinoć je uručena 'Buick Rivieri', hrvatskom filmu o Srbinu i Bošnjaku.

z.m. 24.08.2008 0 komentara

Sarajevsko srce zakucalo uz 'Buick Rivieru'

'Buick Riviera' u režiji Gorana Rušinovića sinoć je osvojila Srce Sarajeva, najprestižniju nagradu Sarajevo film festivala. Ova priča o Srbinu i Bošnjaku čije sudbine ispreplete jedan stari automobil, nastala je prema istoimenoj knjizi Miljenka Jergovića, rođenog Sarajlije koji od rata živi i radi u Zagrebu.

Film je pred mjesec dana premijerno prikazan na festivalu u Puli, gdje je i nagrađen za najbolji scenarij. Iz Sarajeva odlazi kao višestruki pobjednik – nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu podijelili su Slavko Štimac i Leon Lučev, a film je dobio i nagradu filmske kritike FIPRESCI. Tako je 'Buick Riviera' ostvarila povijestan uspjeh u Sarajevu – po prvi puta su dva glumca podijelila nagradu za najbolju ulogu, a i po prvi puta je hrvatski film osvojio najveće festivalsko priznanje koje mu je jednoglasno dodijelio žiri u sastavu: Nuri Bilge Ceylan, Hugh Hudson, Marija Škaričić, Michael Weber i Deborah Young.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra s gostima Kevinom Spacyem i Charlijem Kaufmanom na zatvaranju festivala

Specijalna nagrada žirija otišla je austrijskom filmu 'Mart' Klausa Handla, priči o samoubojstvu trojice mladića koje potresa jedno malo tirolsko selo. Srce Sarajeva za najbolju glumicu dodijeljeno je Ayci Damgaci za autobiografsku ulogu u filmu 'Moj Marlon i Brando'. Film prati njezinu ljubavnu priču s kurdskim glumcem iz sjevernog Iraka i njezino potresno putovanje u njegovu domovinu u kojoj bjesni rat.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dodijeljeno je animiranoj 'Toleranciji' Ivana Ramadana iz BiH o Bosancu koji se budi na kraju ledenog doba. Ovo je prvi samostalni bosanski kratki animirani film napravljen tehnikom 3D animacije, a nagrađen je i od strane FIPRESCI žirija. Kao najbolji dokumentarni film nagrađen je bugarski 'Koridor br. 8' Borisa Despodova, priča o ljudima iz Bugarske, Makedonije i Albanije koje bi velika autocesta trebala povezati.

'Tolerancija', r: Ivan Ramadan, BiH

Posebno priznanje Srce Sarajeva primila je producentica Cat Villiers, koja je radila na filmovima 'Ničija zemlja' i 'Poslije kiše'. Nagrađena je za izuzetni doprinos filmskoj umjetnosti i za podršku razvoju Sarajevo Film Festivala.

Spomenimo da je nagrađen još jedan hrvatski film, dokumentarni 'Tri' Gorana Devića koji postavlja pitanje: 'Imamo li potrebe još uvijek pričati o ratu?'. Dević je dobio stipendiju EDN Talent koja mu omogućuje boravak u Solunu na Pitching radionici. Podatke o svim ostalim nagrađenim filmovima možete pronaći na službenim stranicama netom okončanog 14. Sarajevo film festivala.

Komentari

Nema komentara.