Anđeli i crnci pričaju zagrebački u Puli - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Anđeli i crnci pričaju zagrebački u Puli

Anđeli i crnci pričaju zagrebački u Puli

Pulski festival otvoren je uz ovacije anđelima i zagrebačkim pričama, a ljubitelji drama uživali su u hrvatskoj ratnoj priči i čarima Charlize Theron.

s.p. 22.07.2009 0 komentara

Anđeli i crnci pričaju zagrebački u Puli

U subotu, 18. srpnja, službeno je otvoren 56. Festival igranog filma u Puli. Svečano otvorenje pripalo je voditeljsko-glumačkom paru, Damiru Markovini i Dori Fišter koji su predstavili 10 domaćih filmova u konkurenciji, ali i festivalsko osvježenje u vidu filmske retrospektive španjolskog filmskog boga – Pedra Almodovara koji je polučio velik interes publike prethodnoga tjedna. Posebna Vjesnikova nagrada 'Krešo Golik' pripala je živućoj legendi hrvatskoga glumišta Relji Bašiću, kome je ista uručena nakon kratkog hommagea 'najboljem hrvatskom igranom filmu svih vremena', 'Tko pjeva zlo ne misli' u izvedbi Dražena Čučka i Marije Kuhar Šoše.

Nakon vatrometa uslijedila je zdušno prihvaćena premijera komedije Nikše Sviličića 'Vjerujem u anđele' /naslovna/, koju su u prvim redovima pratili i sami protagonisti: Dolores Lambaša uz pratnju Frane Lasića, te Vedran Mlikota. U opuštenoj atmosferi domjenka doznali smo kako se voditelj Damir Markovina zbog uloge u filmu 'Lavanderman' preobrazio u bodulskog galeba. Od glazbenih se lica ovdje našao i simpatični frontmen Hladnog piva koji svoje glumačke horizonte i iskustva širi i u Sviličićevom filmu, premda u sporednoj ulozi.

Drugog je dana predstavljen zanimljiv omnibus 'Zagrebačke priče'; film u devet dijelova nastao pod producentskom palicom Borisa Matića koji donosi krajnje naturalistički pogled na svakodnevicu hrvatske metropole. Pomalo uznemirujući film satkan je od naoko nepovezanih perspektiva, no s temeljnom premisom preživljavanja u svijetu ustaljenih konvencija i neraskidivih predrasuda, što je, pomalo začuđujuće zbog regionalnih okvira, pulska publika višestruko aplaudirala.


Trailer za 'Transsiberian'.

Potom je uslijedio film 'Ravnica u plamenu', uspješan debitantski pothvat Guillerma Arriage, scenarista 'Babela' i '21 grama' koji ostaje vjeran ranijem izrazu i kodovima primjetnim u navedenim uspješnicama koje ovoga puta kao redatelj uspijeva razraditi u plastičnoj ljubavnoj drami s neodoljivom Charlize Theron. Zgodna Charlize pokazuje svoje obline na opće oduševljenje muške, ali i dobrog dijela ženske publike, zasjenivši nekadašnji pandan Kim Basinger.

Prva večer novog tjedna protekla je u mirnijoj i time ugodnijoj atmosferi rimskog amfiteatra gdje se znatiželjna publika publika skupila kako bi procijenila 'Crnce' redateljsko-scenarističkog dvojca Zvonimira Jurića i Gorana Devića koji su iznjedrili ratni film lišen ideologije i pristranosti. Crnci su zapravo nesretni vojni vod koji se, osim s neprijateljem, moraju suočiti sami sa sobom. Vod predvode stvarni predvodnici hrvatskog glumišta – Ivo Gregurević i mladi Krešimir Mikić.

Ono što je nakon 'Crnaca' donio 'Transsiberian' bio je tipičan i predvidiv američki triler s neinventivnim scenarijem koji je zapravo kolaž reprezentativnih primjeraka žanra, a ovaj neimpresivan uradak uspijevaju spasiti tek dobra glumačka postava i dobra kamera.

Igor Jurilj

Komentari

Nema komentara.