Subverzivne domaće vijesti - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Subverzivne domaće vijesti

Subverzivne domaće vijesti

Žižek će raspravljati o filmu i revoluciji, traže se filmovi o prirodi i predstavlja dokumentarac o hrvatsko-slovenskim pograničnim sporovima.

s.p. 01.04.2009 0 komentara

Subverzivne domaće vijesti

Dobra vijest za intelektualce-filmofile - i ove godine Slavoj Žižek gostuje na Subversive Film Festivalu! Slovenski filozof će ove godine biti i selektor dijela programa 'Sablasti Kulturne revolucije: par iznenađenja'. Žižek će u subotu, 23.05. u 18 sati, u zagrebačkom kinu Europa održati predavanje pod naslovom 'Kinematografija kao organ Kulturne revolucije'. Svi koji poznaju Žižekove nastupe, znaju da njegovo predavanje neće pokriti samo Kinu, kinematografiju i Kulturnu revoluciju, već i širok spektar intrigantnih tema, od kritike kapitalizma do trenutne financijske krize.

Ekofestival će se održati na zagrebačkom Bundeku od 11. do 13. rujna 2009. Primaju se prijave filmova i to u tri kategorije: cjelovečernji dokumentarni film (minimalno 60 minuta), kratki film (do 30 min.) bilo kojeg roda ili žanra, te promidžbeni spot javne namjene. Filmovi moraju biti tematski vezani uz ekologiju, zaštitu okoliša, održivi razvoj i/ili civilno društvo. Organizator neće dodjeljivati nagrade, ali postoji mogućnost sponzorirskih nagrada. Konačni rok za prijavu filmova je 5. lipanj 2009. a više o svemu ovdje.

'Opsesija', r: Matija Debeljuh.

Ovaj petak u 21h u MM Centru Studentskog centra u Zagrebu održat će se premijera filma 'Opsesija' Matije Debeljuha. 'Opsesija' se najavljuje kao priča o tjeskobnim, ovisničkim ljubavnim odnosima. U interijeru stare kuće, Ansioso i Gioiosa proživljavaju nenadanu uzajamnost. On, uhvaćen u zamku vlastitih strahova i potištenosti, opsjednut je snoviđenjima dviju žena iz njegove prošlosti– Bambine Furiose i Madre Insaziabile. I kad mu ljubav napokon donosi oslobađanje, Gioiosi donosi neočekivani obrat. Glavne uloge tumače Sven Medvešek, Ivana Roščić, Urša Raukar i Olga Pakalović.

Od četvrtak se u KIC-u u terminu od 21 sat počinju prikazivati 'Priče s granice' Željka Sarića. Film je nastao potaknut odnosima Slovenije i Hrvatske koji su trenutno u fokusu javnosti. Autorski tim filma (scenarist Davor Šišmanović i redatelj Željko Sarić) istražio je situaciju na licu mjesta, na samoj granici Hrvatske i Slovenije. U pet priča i kroz razgovore sa stanovnicima na području Žumberka, Zagorja i Prigorja, na duhovit način govori se o tome zašto je živjeti na granici problem. Tragikomične situacije poput plaćanja televizijskih pretplata objema državama svjedoče da već dva desetljeća političari nisu uspjeli puno toga dogovoriti, a vidjet ćemo da li će film uspjeti izazvati neku pozitivnu reakciju.

Komentari

Nema komentara.