'Kum' je još uvijek najbolji - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      'Kum' je još uvijek najbolji

'Kum' je još uvijek najbolji

Kad publika sudi, kum kumuje! To je zaključak nakon objave rezulatata ankete Empirea, koji je birao 500 najboljih filmova svih vremena.

s.p. 06.10.2008 0 komentara

'Kum' je još uvijek najbolji

Na velikim filmskim izborima pobijedio je 'Kum' i tako potvrdio svoju popularnost u glasačkom tijelu Empirea. Empire je najpopularniji britanski filmski magazin, koji se umjesto na filmološke teme više orijentira na želje i interese publike. Tako je i ovom izboru, uz preporuke 50 filmskih kritičara i 150 holivudskih faca (Quentin Tarantino, Sam Mendes, Mike Leigh, Guillermo Del Toro, Pedro Almodovar, Cameron Crowe), presudno bilo mišljenje čak 10000 čitatelja, koji su glasali za svoje favorite.

Tome možete zahvaliti činjenicu da jedan pored drugoga stoje kultni alternativac Jodorowsky te 'Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja', odnosno 'Top Gun' i 'Full Metal Jacket'. Uz klasične prigovore filmofila i kritičara (tipa: Kakva je to #?%! lista na kojoj nema tog-i-tog filma), očita je zamjerka što se preferiraju američki žanrovski, tj. komercijalni filmovi. No, Bože moj – to su filmovi koje vole gledatelji, a i među njima ima zanatski i umjetnički vrijednih filmova.

Top 10 od 500 najboljih filmova svih vremena po izboru Empirea:

1. 'Kum', r: Francis Ford Coppola
Postoje razne liste, ali među filmofilima je uvijek jedna konstanta – 'Kum 1' i 'Kum 2' su uvijek na vrhu. Saga o mafijaškoj obitelji nadživjela je sve konkurente, a u filmsku povijest ušle su brojne scene: ljubljenje ruku Kumu, konjska glava u krevetu, kolektivna smaknuća paralelno uz krštenje djece. Ovaj film je jednostavno 'ponuda koja se ne može odbiti'.


'Kum' vlada nad svima - zato je glavni i na ovoj listi.

2. 'Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega', r: Steven Spielberg
Još jedan film u kojem Spielberg nije ganjao Oscara nego se trudio zabaviti publiku. Inspiriran starim Hollywoodom i B-filmovima, film nudi staromodnu akciju: borbe bez puno nasilja, puno jurnjave, i simpatičnog pustolova u društvu svoje drage. Ako pažljivije pogledate, otkrit ćete da je ovo treći film Harrisona Forda među prvih 10 na Empireovoj listi, pa nije čudo da je 1997. baš Empire Forda proglasio 'najvećom filmskom zvijezdom svih vremena'.

3. 'Ratovi zvijezda V: Imperij uzvraća udarac', r: Irvin Kershner
Ah, bajke su uvijek popularne, pa tako i ova svemirska saga ima brdo poklonika. Klinci raznih generacija odrasli su uz razne verzije 'originalne trilogije' Georgea Lucasa, a 'Imperij' se pamti po efektnoj akcijskoj sceni sa svemirskim brodovima. A tu je i nezaboravna scena između oca i sina u kojoj Luke Skywalker otkriva – MRAČNU stranu svoje obitelji.

4. 'Iskupljenje u Shawsanku', r: Frank Darabont
Ovu dramu je kritičar Empirea definirao kao 'film od kojeg muškarci plaču'. Još jedna zatvorska drama o nevinom osuđeniku na smrt, ali ovaj put rađena kao sentimentalna priča o iskupljenju koju priča iskusni starac – Morgan Freeman. Film je trenutačno i prvi na listi IMDB-a, pretekavši čak i oba 'Kuma' i 'Viteza tame'.


'Iskupljenje u Shawsanku' - ne vole ga samo zatvorenici, nego i publika bez dosjea.

5. 'Ralje', r: Steven Spielberg
Prije nego je počeo snimati brojne svoje melodramatske filmove, Spielberg je radio i 'klasične' žanrovske filmove. 'Ralje' su odličan primjer neizdrživo napetog trilera/horora kojeg mnogi pokušavaju bezuspješno oponašati. Nije dovoljno imati samo morskog psa i more, za dobru dramu su potrebni i odlični glumci, simpatični likovi i stresna glazba Johna Williamsa.

6. 'Dobri momci', r: Martin Scorsese
Italoamerikanac Scorsese napravio je nekoliko filmova o mafiji, a ovaj je najpopularniji – u glavnim ulogama su smireni De Niro, ludi Joe Pesci i simpatična bitanga Ray Liotta. Scorsese je kod snimanja koristio dosta trikova koje je pokupio od redatelja 'novog vala', a sve to da bi napravio još jednu uvjerljivu kroniku života gangstera koji su bili 'veći od života'.

7. 'Apokalipsa danas', r: Francis Ford Coppola
Ekranizacija Conradovog putovanja u 'Srce tame' postala je prava apokalipsa za ekipu koja je radila film u nemogućim uvjetima. Redatelj Coppola dobio je živčani slom i prijetio samoubojstvom, a Martin Sheen imao je srčani udar za vrijeme snimanja ali je ipak ostvario ulogu života, baš kao i odebljali, ali karizmatični Marlon Brando.


'Apokalipsa danas' i danas miriše na...pobjedu.

8. 'Ples na kiši', r: Stanley Donen, Gene Kelly
Evo i jednog mjuzikla na listi, i to baš onog holivudskog kojem je tema holivudska 'tvornica snova'. Šaren i zabavan, film je zadržao popularnost i nakon pola stoljeća, čak i u mizantropskoj 'Paklenoj naranči' imamo negativca koji voli pjevušiti 'Singin in the Rain'.

9. 'Pakleni šund', r: Quentin Tarantino
Još jedan kultni film s velikim K, poslije ovog filma umnožili su se filmovi s bizarnim gangsterskim likovima koji se nadmeću u 'kul' dijalozima. Osim što je promovirao duhovite dijaloge, Tarantino je učinio popularnim filmove s nekoliko isprepletenih priča, a počeo je i vraćati na scenu zaboravljene zvijezde (John Travolta).

10. 'Klub boraca', r: David Fincher
U vrijeme premijere film je izazvao žestoke reakcije, negativne reakcije uglednih kritičara ('fašistoidan film') i smjenu producenata koji ga je promovirao. Ipak, kasnije je postao kultni film kojeg otkrivaju nove generacije, a kasnije su zamijećeni i mnogi proročanski motivi (nihillisti koji se okreću terorizmu – rušenje nebodera na kraju filma...).


Prvo pravilo 'Kluba boraca' - pogledaj ovaj film bezbroj puta.

Ostatak od 500 filmova s liste Empirea potražite na linku ovdje.

Komentari

Nema komentara.