Da ne povjeruješ očima - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Da ne povjeruješ očima

Da ne povjeruješ očima

Ove 'pokretne slike' promijenile su povijest - nakon njih filmska iluzija nije nikad više bila ista!

s.p. 23.07.2010 0 komentara

Da ne povjeruješ očima

Povijest filma je ujedno i povijest razvoja specijalnih efekata i scenografije. Evo par primjera filmova koji su ušli u povijest:

1. 'Put na Mjesec' (1902)
Krtaki film od 12 minuta značio je i početak utrke u specijalnim efektima...a možda je i nadahnuo mnoge buduće astronaute!

2. 'Metropolis' (1927)
Poslije 'Metropolisa' svi filmovi s prikazom futurističkih gradova samo su se nadovezivali na mračnu viziju Fritza Langa.

3. '2001: Odiseja u svemiru' (1968)
Nakon 'Odiseje' njezin koscenarist Arthur C. Clarke izjavio je da će 'film koji će željeti nadmašiti 'Odiseju' morati biti snimljen na licu mjesta'. I bio je u pravu.


'2001: Odiseja u svemiru', trailer.

4. 'The Andromeda Strain' (1971)
Film je poznat po tome da je vjerojatno prvi uradak s kompjuteriziranom 3D slikom, a predložak za ovaj triler napisao je tada mladi pisac Michael Crichton.

5. 'Ratovi zvijezda'
Dovoljno je reći jedno ime: George Lucas. I dodati ime njegove kompanije: Industrial Light & Magic.

6. 'Američki vukodlak u Londonu' (1981)
Danas se svi koriste kompjuterom kada rade specijalne efekte, a Rick Baker dobio je prvog Oscara za šminku i masku te je stvarao vukodlake uz pomoć lažnog krzna, lateksa i animatronike.


'Blade Runner', trailer.

7. 'Blade Runner' (1982)
Nasljednik 'Metropolisa' uveo je nove standarde u SF, a iako je loše prošao u kinima - završio je među klasicima.

8. 'Bezdan' (1989) i 'Terminator 2: Sudnji dan'(1991)
Tehnika 'računalno stvorenih slika' (CGI) odlično se uklopila u fantastične priče, a redatelj James Cameron odlično ju je primijenio u umjetničke svrhe.

9. 'Jurski park' (1993)
Nakon ovog filma završilo je korištenje maketa, lutkica i stop-animacije - kombinacija animatronike i CGI-a stvorila je uvjerljiva čudovišta gigantskog izgleda.


'Final Fantasy: the Spirits Within', trailer.

10. 'Final Fantasy: Spirits Within' (2001)
Prvi dugometražni film koji je u potpunosti računalno animiran, ali to mu nije pomoglo - ljudi su još uvijek izgledali umjetno, i to je pokopalo film.

11. 'Gospodari prstenova'
Gollum je još jedan računalno stvoreni lik, ali uz pomoć Andyja Serkisa i 'odijela za hvatanje pokreta' konačno je stvoren prirodni i uvjerljivi junak.

12. 'Avatar' (2009)
James Cameron je uvijek koristio sve tehničke mogućnosti koje su mu bile na raspolaganju, a u ovom filmu je iskoristio sva svoja znanja i iskustvo te je 'Avatar' odmah postao standard za pravi 3D film.

Izvor: Entertainment Weekly

Komentari

Nema komentara.