IMAX-a nam dajte! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      IMAX-a nam dajte!

IMAX-a nam dajte!

Ako van obično kino i nije nešto posebno, probajte pogledati 'Transformere 2'  u IMAX-u ili vidjeti kako Batman skače u bezdan na platnu od 20 metara!

s.p. 30.09.2008 0 komentara

IMAX-a nam dajte!

Dok hrvatska publika tek isprobava 3D projekcije, svijetu se približava novi trend – igrani filmovi u IMAX-u. Sve više redatelja dobiva narudžbe da svoje filmove spremaju za IMAX kina, a riječ je uglavnom o potencijalnim hitovima. Već smo spomenuli 'Harryja Pottera i Princa miješane krvi', a vijest je da će Michael Bay s IMAX kamerama snimati barem 3 scene u nastavku 'Transformera', 'Transformers: Revenge of the Fallen'. Jon Favreau razmatra isto za svoj 'Iron Man 2', a i redatelj predstojećeg hita 'Oko sokolovo', D.J. Caruso, snimao bi u IMAX-u 'Y: The Last Man', SF priču o jedinom muškarcu koji preživi opći pomor muškog spola. U američkim kinima uskoro se već očekuje premijera SF filma 'The Day the Earth Stood Still', poslije kojeg dolazi i dugo očekivana ekranizacija stripa 'Watchmen'.

Sve je počelo kada se Warner Bros nedavno okušao u snimanju pojedinih sekvenci 'Viteza tame' s IMAX kamerom, te je 6 takvih scena u trajanju od 30 minuta uspješno uklopio u ovaj megapopularni film. Iako su ulaznice za IMAX kina skuplje, publika je hrlila na projekcije te je samo u IMAX kinima film o Batmanu zaradio 60 milijuna dolara.


Najava za 'Viteza tame' u IMAX-u.

Ono što je zajedničko svim tim filmovima je da je riječ o visokobudžetnim projektima koji spektakularnim prizorima privlače publiku u kina, a to je i bit skupe atrakcije ako što je to IMAX. O samom IMAX-u smo već pisali ovdje, riječ je o filmskom formatu sa slikom puno većeg formata i rezolucije (IMAX= Image MAXimum), a da bi se IMAX film vrtio u kinu, potrebno je specijalno platno veliko barem 22X16 metara, te posebni projektor. I snimanje IMAX filmova je komplicirano, velike i teške IMAX kamere su dosta glomazne za snimanje, a prebacivanje na klasičnu filmsku vrpcu preskupo, pa se ne isplati snimanje dugometražnog filma u cijelosti.

Zato su se dosad obično snimali samo filmovi prosječno dugi 40 minuta, i to uglavnom oni edukativni i dokumentarni, koji se puštaju i u specijaliziranim muzejima. Od projekcija filmova koji su čitavi snimani u IMAX-u rasprostranjenije je digitalno prerađivanje klasičnih filmova u IMAX format, što se obično odvija s filmovima iz popularnih serijala kao što su 'Star Wars', 'Matrix', Harry Potter i sl. Za dječju publiku tu su i animirani filmovi ('Fantasia 2000', 'Polar Exspress'), a u IMAX-a se puštaju i glazbeni filmovi kao što je 'U2 3D' koji je jedan od primjera višestruko atraktivnog filma – 3D snimke u IMAX-u!

I što je najbitnije od svega, IMAX je iskustvo kojeg ne možete doživjeti kod kuće, bez obzira koliko je kvalitetno kućno kino koje imate. Zbog masovne piratizacije preko Interneta sve je manje kino posjetitelja, no uz IMAX kina distributeri i prikazivači imaju sigurnu publiku. Ipak, zasad mali broj kina prikazuje IMAX filmove, u svijetu ih je samo oko 300, a još nemamo nijedno takvo kino u Hrvatskoj. Oni koji su zagrijani za takve projekcije, možemo savjetovati samo da 'hodočaste' u susjedstvo, u Budimpeštu ili Beč.

Komentari

Nema komentara.