Počinje 10. Motovun - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Počinje 10. Motovun

Počinje 10. Motovun

Veliki hrvatski filmski festival slavi veliku rusku kinematografiju, nagrađuje buntovnike i veterane i interaktivno se druži sa svojom publikom.

s.p. 28.07.2008 1 komentara

Počinje 10. Motovun

Danas u malom Motovunu počinje jubilarni, 10. Motovun Film Festival (28.7.-1.8.2008.). Tema festivala je 100-ta obljetnica ruskog filma, a u glavnom programu imamo i par ruskih filmova - krimić Alekseja Balabanova 'Teret 200' i romantičnu 'Sirenu' Anne Melikian. Ima i multikulturalnih tema: Loachev 'U slobodnom svijetu' istražuje zapošljavanje radnika iz inozemstva, 'Tiho svjetlo' bavi se menonitskom zajednicom iz Meksika, a naš Rade Šerbedžija u 'Uspomenama jednog bjegunca' pokazuje sudbinu poljskog Židova kojeg spašava grčki arheolog. Od hrvatskih filmova tu je Ogrestin 'Iza stakla', od aktualnih laureata tu je Ceylanov 'Tri majmuna' koji dolazi nakon kanske nagrade za režiju, a za one koje zanimaju zanimljivi ljudi i bizarni događaji, tu je 'Čovjek na žici' kojeg smo detaljno predstavili ovdje.


'Tiho svjetlo', r: Carlos Reygadas, trailer

Program '100 godina ruskog filma' nudi klasike Dzige Vertova, Sergeja Ejzenštejna i Andreja Tarkovskog, a na posebnim projekcijama prikazat će se i 'Hip hop priča iz Hrvatske' Igora Kolovrata te slovenski 'Lj...kao ljubav' s Lucijom Šerbedžijom. Motovun kolegijalno predstavlja i kratke filmove s ostalih hrvatskih festivala - Revije amaterskog filma, One Take Film Festivala, Hrvatskog festivala jednominutnih filmova i Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži. Kratki filmovi mogu se pratiti i na stranici ovdje, gdje je do 28.7. smješten motovunski godišnji presjek kratkometražne produkcije.

Specijalne projekcije zaslužili su specijalni ljudi: Milena Zupančić kao članica žirija glavne nagrade, slovenski redatelj Franci Slak koji je nedavno preminuo, te dvoje dobitnika nagrada - 1. 'Motovunski Maverick' Ken Russell i veteranka s 50 godina glumačkog staža - Mia Oremović.


Mia Oremović u isječku iz hrvatskog klasika 'Tko pjeva, zlo ne misli'

Kao i uvijek, na prvom mjestu je publika, a nju će zabavljati Virtuozi iz Jakutije, klasični ansambl s polaznicima ruske glazbene škole. I gledatelji sudjeluje u kreiranju festivalskih filmova, u programu interaktivnih filmova prikazuje se 4 ostvarenja na čiju dramaturgiju utječe publika glasanjem za vrijeme projekcije. A oni koji vole 'klasično' glasanje, mogu SMS-om glasati za filmove iz glavnog večernjeg programa i osvojiti prijenosno računalo i druge nagrade. Zbrojem svih ocjena, na kraju festivala izabrat će se najbolji film po izboru publike. Sve dodatne informacije potražite na službenoj stranici festivala ovdje, a one koji neće doći u Motovun podsjećamo da se sprema i mali reprizni sažetak u Zagrebu.

Komentari
A: aileen 01.08.2008 Pogledaj profil

Evo upravo sam se vratila iz Motovuna pa da malo prokomentiram kako je tamo. Al to je ipak samo moje gledište. E pa, predivno je! Ima tu i tamo koji minus koji će se nadam se dogodine riješit (šljunak kod tuša, drugačija organizacija reda i mrvicu tiše projekcije) al sve je za 5. Usluga je uvijek dostupna i rado poognu, svi su ležerni i nema prepucavanja. Čula sam da su se 2 incidenta dogodila al neznam točno što i tko pa neću pričat. Bila sam u kampu i cijena je super al NEMA HLADA nigdje, sunce dere užasno i kao što sam prije rekla treba malo sredit tuševe a i više kanti za smeće nije na odmet. No dosta o smještaju, filmovi su odlični, atmosfera za 5, stoga sad samo čekam sljedeću godinu. Nadam se da će i dogodine biti tako ako ne i još bolje. Predobro!!! :)