Čudovište napalo čelnike G-8! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Čudovište napalo čelnike G-8!

Čudovište napalo čelnike G-8!

Uzalud veliko osiguranje na japanskom summitu G-8 – kada svjetske čelnike zaskoči Guilala, nema im spasa! Novi hit 'japanskog Eda Wooda'.

s.p. 07.07.2008 0 komentara

Čudovište napalo čelnike G-8!

Gdje se ovih dana mogu naći Sarkozy, Bush, Putin i japansko gigantsko čudovište? Na summitu G-8 u u Sapporou, glavnom gradu japanske otočne regije Hokkaido. Baš tamo održana je i japanska premijera filma 'Čudovište X uzvraća udarac: napad na summit G-8'. Tako su se na istom mjestu okupili najveći svjetski lideri i - najveći fanovi japanskog trasha.

Glavni lik filma je bliski rođak Godzille, čudovište Guilala/Girara koje iz svemira dolazi napraviti rusvaj - gdje drugdje nego u Japanu. Guilala se na B-filmu prvi put pojavio već 1967. ('Veliko svemirsko čudovište Guilala'), a pošto je žanr filmova o čudovištima ('kaiju') u Japanu neuništiv, opet je uskrsnuo u produkciji studia Shochiku. Iako nije bio uspješan kao Godzilla, Guilala je imao svoje fanove, a ako ga vidite u svom gradu, prepoznat ćete ga po specifičnim antenama koje ima na spljoštenoj glavi.


Trailer za 'Monster X Strikes Back: Attack the G8 Summit', r: Minoru Kawasaki

U filmu se pojavljuju i velike političarske zvijezde, koje su prikazane u skladu s nacionalnim stereotipima. Američki predsjednik je ohol i hvalisav, britanski premijer najviše pazi na čast i dobru reputaciju, a francuski lider većinu filma provodi gol sa svojom prevoditeljicom, kojoj šapuće: 'Ti si moj Slavoluk pobjede, ja sam tvoj Eiffelov toranj'. Osim što nije bilo para za efekte, u budžetu nije bilo novaca ni za solidne zapadne glumce, pa tako kažu da Amer zvuči kao Kanađanin, Britanca glumi Amerikanac, a kanadskog premijera glumi Talijan. Ah, ionako smo svi mi Japancima isti. Jedan glumac ipak privlači pažnju - kultni Takeshi Kitano koji će se suočiti s čudovištem u borbi do smrti.

I imena su malo izmijenjena, da ne bi bilo tužbi - Francuz-švaler je 'Escargot Sorkozy', ruski lider je Stroganoff Putin, a najveću promjenu doživio je britanski premijer koji je postao 'Meat Pie Brightman' iliti 'Burek Blistavi'. Ne sprdaju se samo sa stranim gostima, u filmu je i bivši japanski premijer Shinzo Abe koji je dao ostavku zbog problema s crijevima, a u ovom filmu je prikazan kako ispušta vjetrove i stalno odlazi na WC.

Novinari spašavaju svijet - toga ima samo u japanskom trashu (poster za 'Guilalu')

Priča filma počinje kada se kineska raketa sruši u Japanu, što izazove Guilalau da se pojavi i počne divljati po Sapporou. Nastaje kaos, a japanska vlada odlučuje prekinuti summit i evakuirati državnike. Ipak, državnici predvođeni borbenim Amerikancem odlučuju ostati i boriti se s čudovište, a sve zemlje odlučuju dokazati svoj prestiž i međusobno se natječu kako bi same porazile opakog stvora. Svi ti pokušaji završavaju neuspješno, no pojavljuje se dvoje novinara koji otkrivaju kako poraziti Guilalu...

Oni koje žele saznati više mogu otići na službeni sajt. Ako znaju japanski, lako će se snaći - ako ne, mogu uživati u naslovnom šlageru koji se sigurno nalazi i na soundtracku. Redatelj i koscenarist filma je Minoru Kawasaki, koji inače ponosno nosi nadimak 'Ed Wood Japana'. Loša gluma, očajni scenarij i čudovište kojeg glumi glumac u lutki sigurno nisu prepreka pravim fanovima, kojima neće smetati ni nedostatak CGI tehnologije - ipak je ovo staromodni trash.

Komentari

Nema komentara.