Od Berlina pa do Jadrana - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Od Berlina pa do Jadrana

Od Berlina pa do Jadrana

Nijemci nagradili tursku tematiku, Talijani ovjenčali ekranizaciju norveške priče, a Poljaci slavili prikaz ruskih zločina. O, ujedinjena Europo!

s.p. 28.04.2008 0 komentara

Od Berlina pa do Jadrana

Tko je najveća lola među europskim nagradama? Pa njemačka Lola, nagrada Njemačke filmske akademije! One su svečano isporučene ovog petka, a glavni pobjednik je 'Auf der anderen Seite' ('Na drugoj strani') Fatiha Akina. Riječ je o još jednoj priči o njemačkom Turcima, ovaj put bavi se mladićem koji putuje u Istambul da nađe kćer ljubavnice svog pokojnog oca. Akin je, osim Zlatne nagrade za najbolji film, pokupio i nagrade za najboljeg redatelja i scenarij, a nagrađen je i montažer filma, Andrew Bird.

'Kirschblüten - Hanami' ('Cherry Blossoms') Doris Dörrie dobio je Srebrnu, a kontroverzni 'Die Welle' ('The Wave'), o buđenju nacizma u Njemačkoj, dobio je Brončanu Lolu. Nagradu za scenografiju pobrala je komedija 'Absurdistan', čiji koscenarist je Gordan Mihić poznat po 'Domu za vješanje' i 'Balkan ekspresu'. Popis svih dobitnika /naslovna/ možete vidjeti ovdje.


'Auf der anderen Seite' ('The Edge of Heaven'), r: Fatih Akin, trailer

A prije tjedan dana dodjeljene su talijanske nagrade David di Donatello Awards. Krimić 'La ragazza del lago' ('The Girl by the Lake') osvojio je čak 10 nagrada, uključujući i onu za najbolji film. Priča filma bavi se istragom smrti djevojke koja je pronađena u jezeru kraj jednog mirnog sela. Riječ je o debitantskom filmu redatelja Andree Molaiolija, koji je dobio nagrade i za najboljeg redatelja i za debitanta,a zanimljivo je da je nagrađen i scenarij koji je adaptacija norveškog krimi romana.


'La ragazza del lago', r: Andrea Molaioli, talijanski trailer

Ostali favorizirani filmovi su osvojili sporedne nagrade, 'Caos Calmo' ('Quiet Chaos') za sporednog glumca (Alessandro Gassman) i glazbu, a bračna drama 'Giorni e nuvole' ('Days and Clouds') za najbolju glavnu (Margherita Buy) i sporednu glumicu (Alba Rohrwacher). Europska koprodukcija 'Irina Palm' s Marianne Faithful i Mikijem Manojlovićem proglašena je najboljim europskim filmom, a film o majkama u izraelsko-palestinskom sukobu 'Madri' ('Mothers') dobio je nagradu za najbolji dokumentarac. Više o nagradama na linku ovdje.


'Katyn', r: Andrzej Wajda, trailer

Poljaci su prije Donatella dodijelili svoje nagrade Orly iliti Orlove. Najbolji film je, očekivano, 'Katyn' Andrzeja Wajde, priča o velikom pokolju poljske elite od strane sovjetskih okupacijskih snaga. Osobna priča redatelja Wayde (čiji otac je jedan od ubijenih) bila je veliki hit u Poljskoj (2.7 milijuna gledatelja), te je razumljivo da je dobio 6 nagrada.

Ipak, nagrada za najboljeg redatelja otišla je Andrzeju Jakimowskom za film o braći koja izazivaju sudbinu, 'Sztuczki' ('Tricks'). Taj film koji mnoge podsjeća na radove Kieslowskog osvojio je i nagradu publike. Da još ima filmova s povijesnim temama, potvrđuje i film nagrađen za scenarij i montažu, 'Pare osób, maly czas' ('Several People, Little Time') Andrzeja Baranskog. Riječ je o biografiji pjesnika Mirona Bialoszewskog, homoseksualca koji je imao nesreću da je živio i djelovao u doba komunizma. A kažu da hrvatski filmovi žive u prošlosti...

Komentari

Nema komentara.