Nijemci bogato nagradili špijuniranje umjetnika - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nijemci bogato nagradili špijuniranje umjetnika

Nijemci bogato nagradili špijuniranje umjetnika

'Das Leben der Anderen' dobio 7 Lola. Nijemci rado snimaju angažirane filmove – ako nije nešto o nacizmu, onda mora da je o komunizmu.

s.p. 16.05.2006 0 komentara

Nijemci bogato nagradili špijuniranje umjetnika

Njemačke filmske nagrade pokazuju da su u Njemačkoj i komercijalno i umjetnički najuspješniji oni filmovi koji se bave raščišćavanjem trauma iz prošlosti. Tako su prošlogodišnje Lole pripale filmovima vezanim uz grijehe 2. svjetskog rata ('Sophie Scholl-posljednji dani', o borbi studenata protiv nacizma i 'Alles auf Zucker' o Židovima u postnacističkoj i postkomunističkoj Njemačkoj), a ovogodišnje Lole idu filmu 'Das Leben der Anderen' ('The Lives of Others', naslovna), koji se bavi masovnim špijuniranjem građana u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj.

U filmu visoki časnik tajne policije dobiva zadatak da prati poznatog dramatičara i njegovu družicu, kazališnu zvijezdu, a dok ih nadzire, agent postaje sve više fasciniran njihovim boemskim životom i počinje se premišljati je li na pravoj strani. Da je tema više nego aktualna, pokazuju ne samo svinjarije koje radi CIA po Njemačkoj i ostatku svijeta već i nedavno otkriće da je današnja njemačka tajna služba uhodila njemačke novinare uz pomoć novinara - suradnika.

Redatelj-debitant von Donnersmarck pogodio je interes njemačke publike a film je uz više od 800.000 gledatelja dobio i priznanje struke, osvojivši ukupno 7 od 11 nominiranih Lola. Osim Zlatne nagrade za najbolji film (koja uključuje i 500.000 eura nagrade), film je dobio Lole za najbolju režiju i scenarij (Florian Henckel von Donnersmarck), kameru (Hagen Bogdanski), scenografiju (Silke Buhr), sporednog glumca (Ulrich Tukur) te glavnog glumca (Ulrich Mühe). Mühe u filmu glumi časnika STASI-ja (komunističke tajne policije), a u stvarnosti je on sam bio žrtva STASI-jevog prisluškivanja, te ga je uhodila osoba bliska njegovoj obitelji.

Svi pobjednici

Srebrne nagrade dobili su 'Knallhart',('Tough Enough') Detleva Bucka te 'Requiem' Hansa-Christiana Schmida, a ti filmovi su zajedno s 'Das Leben der Anderen' doslovce međusobno podijelili sve ostale nagrade za igrane filmove - 'Knallhart' za montažu i glazbu, a 'Requiem' za kostimografiju, zvuk, glavnu (Sandra Hüller) i sporednu glumicu (Imogen Kogge).

'Knallhart' nije imao uspjeha u kinima, ali se nekim kritičarima svidio prikaz teškog života u berlinskom predgrađu, gdje tinejdžer mora naučiti odrastati bez roditeljske podrške. 'Requiem' će se svidjeti onima kojima se nije svidio proreligijski pristup u 'Egzorcizmu Emily Rose' jer ovaj film ima gotovo identičnu priču, ali ispričanu puno realističnije. Film je rađen prema istinitom događaju o epileptičarki koja je umrla zbog izgladnjivanja tijekom egzorcističkog obreda, a redatelj Schmid fokusira se na prikaz života u provinciji i ostale okolnosti koje će dovesti do živčanog sloma junakinje.

Ostali favoriti, poput kontroverznog 'Paradise Now' o bombašu-samoubojici, nisu osvojili niti jednu nagradu, a posebna je zanimljivost da se ovogodišnja dodjela Lola održala ranije jer se cijela Njemačka sprema za Svjetsko nogometno prvenstvo pa su jadni filmaši odlučili da svoju feštu ubrzaju jer bi inače svi zaboravili na njihov trud...

Komentari

Nema komentara.