Lola za 'Četiri minute' - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Lola za 'Četiri minute'

Lola za 'Četiri minute'

Na tradicionalnoj godišnjoj dodjeli Lola, Nijemci su nagradili filmove o zatvorenicima, falsifikatorima i perverznim ubojicama.    

s.p. 07.05.2007 0 komentara

Lola za 'Četiri minute'

Nema europskog art hita bez malo patnje, a Nijemci uvijek nađu teme koje se dotaknu nacizma, komunizma i represivnog sustava, recimo onog u zatvoru.

Tako je i glavnu nagradu na Njemačkim filmskim nagradama, Zlatnu Lolu, dobila zatvorska drama 'Vier Minuten'('Four Minutes') Chrisa Krausa, priča o ostarjeloj učiteljici klavira koja poučava talentiranu, ali nasilnu 'susjedu' u ženskom zatvoru.

Uz velike ovacije publike, nagradu za glavnu glumicu u tom filmu primila je Monica Bleibtreu, koja je na dan primanja nagrade proslavila 63. rođendan. Oni kojima je prezime Bleibtreu poznato, vjerojatno na pamet pada Moritz Bleibtreu, i sam glumac ('Eksperiment', koji se zbiva u – zatvoru) i glumičin sin; a baš se njemu gospođa majka posebno zahvalila, jer joj je 'podario smisao za humor, koji je stvarno trebala'. 

Njezina partnerica u filmu 'Vier Minuten', Hannah Herzsprung, nije mogla biti zavidna kolegici jer je i ona osvojila nagradu, i to za sporednu glumicu u filmu 'Das wahre leben' ('The Real Life'). 

'Vier Minuten'('Four Minutes'), r: Chris Kraus

No, kao što je lani Lole pomeo debitantski 'Život drugih', i ove su godine glavne nagrade otišle u ruke jednog debitanta - redatelja i koscenarista Markusa H. Rosenmuellera. Film 'Wer frueher stirbt ist laenger tot' ('Grave Decisions') je sveukupno dobio Srebrnu Lolu, nagradu za režiju (Marcus H. Rosenmueller), scenarij (Christian Lerch, Marcus H. Rosenmueller) te glazbu (Gert Baumann).

Rosenmueller, čiji je film niskobudžetni hit na bavarskom dijalektu, kojeg ni sami Nijemci ne razumiju, zahvaljujući na nagradi poručio je kako je ovo 'poruka nade za sve bavarske đake koji dobivaju dvojku iz gramatike'. Oni koji pak znaju standardni njemački, mogu već u naslovu primijetiti da je film crnohumorna komedija, jer isti u doslovnom prijevodu glasu 'Tko ranije umre, duže je mrtav'.

Iako 'Parfem - povijest jednog ubojice' nije pokupio nagradu za režiju, kao što se to obično dešava s komercijalnim hitovima (56 milijuna $ zarade!), dobio je hrpu nagrada, Srebrnu Lolu te nagradu za montažu (Alexander Berner), kostimografiju (Pierre-Yves Gayraud), scenografiju (Uli Hanisch)  i fotografiju (Frank Griebe) a da je bilo nominacije za miris na filmu, valjda bi i nju iskamčio.  

'Parfem - povijest jednog ubojice', r: Tom Tykwer

Josef Bierbichler nagrađeni je glavni glumac u 'Winterreise' ('Winter Journey') Hansa Steinbichlera o bankrotiranom biznismenu koji putuje da pronađe novac, a 'pronalazi sebe', dok je Devid Striesow najbolji sporedni glumac u filmu 'The Counterfeiters' o nacističkom projektu u kojem su zatvorenici konc-logora proizvodili falsificiarane savezničke monete.

Nagradu za životno djelo dobio je svjetski poznati Armin Mueller-Stahl (stari nacist u 'Glazbenoj  kutiji'). Prvi put nagradu je prenosila i javna televizija ZDF a štedljivi Nijemci isplatili su i fond nagrada od 2.85 milijuna eura.

Popis svih nagrađenih pronaći ćete na službenom siteu Njemačke filmske akademije.

Komentari

Nema komentara.