Strašno smiješna čudovišta - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Strašno smiješna čudovišta

Strašno smiješna čudovišta

Bez dobrih čudovišta nema dobrog horora. A ako imaš loša čudovišta? E, onda imaš dobru komediju! Čudovišta uz koja umirete... od smijeha.

s.p. 22.04.2008 0 komentara

Strašno smiješna čudovišta

Mnoga čudovišta vrebaju filmske junake - od zečeva, paradajza, smole, Marsovaca i - velikih sisa! Da, monstruozno velika sisa napada Woodyja Allena u kultnoj komediji 'Sve što htjeli znati o seksu, a niste se usudili pitati' (1972). Allen se obično bavi psihoanalizom u svojim filmovima, a mi bi rekli da se iza ovog očito krije neki Edipov kompleks. Zlobni, kakvi već jesmo, zaključujemo da Woody, otkada živi s puno mlađom Soon-Yi, ne mora više strahovati od velikih sisa.

U Japanu već desetljećima živi Godzilla. A jedino što joj se suprotstavlja je čudovište slične veličine, npr. divovski - moljac! 'Godzilla vs. Mothra'(1962) je još jedan primjer trasha kojeg treba gledati na što većem ekranu, onda su loši efekti smješniji.

Klaunovi u zadnje vrijeme baš i ne nasmijavaju djecu - osim ako nisu iz filma 'Killer Klowns from Outer Space' (1988). Niskobudžetni film je i rađen kao horor komedija, a teško da bi u ozbiljnom filmu i progutali ideju da vanzemaljci obavljaju invaziju Zemlje uz takvu kamuflažu.

Moljac VS Godzila, napad čovjeka-aligatora, klauni iz svemira i smiješni Marsovcii

Bi li se bojali napada ljudi-krokodila ('The Alligator People' - 1959)? Uz majstora specijalnih efekata ovo bi i moglo biti strašno, no kada glumac nosi kostim koji kao da je ukraden iz školskog igrokaza, onda film više podsjeća na Eda Wooda. Posvetu Edu Woodu i SF filmovima iz prošlosti snimio je i Tim Burton. Njegovi Marsovci u filmu 'Mars napada' (1996) nisu baš napravljeni kao strašna čudovišta, s onim velikim glavama, velikim očima i plaštevima izgledaju kao da su izašli iz neke karikature. Ipak, ova čudovišta znaju biti i jezovita, osobito kada krenu u akciju.

Ljudožderska biljka (Audrey Jr.) u 'Maloj trgovini užasa'(1986) samo vrišti 'Nahrani me', pa ju jadni vlasnik (Rick Moranis) mora opskrbljivati svježim mesom. Krvoločna biljka zna i zapjevati u ovom mjuziklu, baš kao i jedan sadist (Steve Martin) koji sretno pjeva o tome što će biti kad naraste ('Postat ću zubar!').

Da s biljkama nema labavo pokazuju nam i ubojite rajčice ('Attack of the Killer Tomatoes! - 1978) koje stvaraju veliku frku. Ne, ne mislimo na trovanje hranom, nego na nasilničke ispade ovog povrća koje se valjda osvećuje za sve šalše, umake i salate...

Šarmantna Audrey, napad džinovske rajčice i Blob-a, te vidoviti Quatto

'The Blob' (1958) je gruda nečeg vanzemaljskog i neidentificiranog, a ubija i jede sve pred sobom. Trash film postao je kult ne samo zbog bizarne ideje, već i zato što je glavni junak Steve McQueen, koji je i u mladosti pokazivao da je veliki kuler.

A što reći na Quattoa iz 'Total Recalla'(1990), patuljastog vidovnjaka koji živi u muškim prsima? Bizarni lik kao da najavljuje Schwarzeneggerovu komičarsku fazu u karijeri - uskoro će u 'Junioru' zaigrati muškarca koji doslovce ima bebu. Imamo feeling da ova ideja osobito veseli žensku publiku.

Ostatak smiješnih čudovišta potražite na siteu s kojeg su ovi primjeri i preuzeti, a mi se nadamo da će jednom i Mario Kovač snimiti neki trash-horor s kojim će hrvatsko čudovište ući na ovakve liste.

Komentari

Nema komentara.