Zlatni globusi bez sjaja - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Zlatni globusi bez sjaja

Zlatni globusi bez sjaja

Umjesto noći zvijezda – noć ležernih filmaša. Dobitnici su dizajnerske toalete zamijenili trenirkama i tenisicama, a neki su bili bosi i goli.

s.p. 14.01.2008 0 komentara

Zlatni globusi bez sjaja

Prva nagrada na ovogodišnjim Zlatnim globusima dodjeljena je Cate Blanchett za film 'I'm Not There'. Cate je bila samo jedna od zvijezdi koje se nisu pojavile, dosljedno podržavajući bojkot dodjele zbog štrajka scenarista. Duhoviti novinari prokomentirali su kako bi naziv njezinog filma ('Nema me') mogao biti i najbolji slogan te otužne večeri, koja je prošla uz 'kućne' proslave dobitnika.

Dodjela je trajala samo 32 minute bez ikakvog spektakla i marketinških pretjerivanja. Većina dobitnika bila je za vrijeme proglašenja u hotelima raštrkanim po gradu. U svojim apartmanima filmske ekipe su pratile prijenos na TV-u i međusobno si čestitali. Neki, kao producent 'Sweeney Todda' Richard Zanuck, bili su doma, u tenisicama i s obitelji. Tom Hooper, redatelj pobjedničkog TV filma 'Longford', nazdravio je šampanjcem kojeg je iscijedio iz zaliha u mini-baru hotelske sobe, gdje su ga novinari pronašli u majici, jeansu i bez cipela. Casual style, nema što - i nije bio jedini.

Redatelj 'Juhu-hua' Brad Bird baš je prčkao po svom TV-u i tražio kanal s prijenosom Zlatnih globusa, a onda je čuo da je proglašen dobitnikom (najbolji animirani), pa je nazvao producenta (također 'izgubljenog pred TV-om'!) i prenio mu dobru vijest. Filmaš Julian Schnabel osvojio je važne nagrade za redatelja i najbolji strani film ('The Diving Bell and the Butterfly'), no u trenutku dodjele baš se nalazio - na odjelu za prtljagu aerodroma JFK.

David Duchovny je bio na još neobičnijom mjestu – u kadi, a nije htio ni gledati prijenos. Umjesto stresnog iščekivanja, brčkao se znajući da ionako nitko ne zove gubitnike, pa će eventualni telefonski poziv značiti i čestitku. Glenn Close je nagrađena za ulogu u TV seriji 'Damages', a kaže da joj je dodjela bila 'kratka i slatka'. Nagradu za najbolji dramski film dobilo je 'Okajanje', a njegov producent Tim Bevard poželio je skočiti u bazen, možda nadahnut sličnom scenom s Keirom Knightley u tom filmu.

90-godišnji partijaner Ernest Borgnine  nije nagrađen sada, ali jest prije pola stoljeća

Za to vrijeme je oko 600 novinara i ostalih gostiju /naslovna/ u hotelu Hilton pljeskom pozdravljalo proglašenje dobitnika, koji se nisu pojavljivali, a fotografima je na kraju ostala pozirati samo - TV voditeljica. Zbog bojkota su otkazani i prigodni partyji, ali zato je Ernest Borgnine kao najstariji ikad nominirani filmaš priredio vlastiti svečani doček, i to u svojoj kući. Borgnine je poslužio novinare i snimatelje sendvičima i pizzama, a bio je sretan što se provodio doma, gdje uvijek može otići po pivo, umjesto da 'sjedi tamo i čeka da mu netko kaže da može ići pišati'. Iako nije pobijedio, nije bio razočaran, jer već ima Zlatnog globusa i Oscara za 'Martyja' iz 1955.

Sve dobitnike i nominirane 65. dodjele Zlatnih globusa možete pročitati na službenom sajtu, a ovdje je pregled najvažnijih pobjednika u filmskim kategorijama:

Dobitnici 65. Zlatnog globusa:

Najbolji film (drama): 'Okajanje'
Najbolji glumac (drama): Daniel Day-Lewis – 'Bit će krvi'('There Will Be Blood')
Najbolja glumica (drama): Julie Christie – 'Away From Her'
Najbolji film (mjuzikl/komedija): 'Sweeney Todd - demonski brijač Fleet Streeta' Najbolja glumica (mjuzikl/komedija): Marion Cottilard – 'Edith Piaf: La Via En Rose'
Najbolji glumac (mjuzikl/komedija): Johnny Depp – 'Sweeney Todd - demonski brijač Fleet Streeta'
Najbolji sporedni glumac: Javier Bardem ('No Country For Old Men')
Najbolja sporedna glumica: Cate Blanchett ('I'm Not There')
Najbolji redatelj: Julian Schnabel – 'The Diving Bell and the Butterfly'
Najbolji scenarij: Joel & Ethan Coen – 'No Country For Old Men'
Najbolja originalna glazba: Dario Marianelli ('Okajanje')
Najbolji animirani film: 'Juhu-hu'
Najbolji strani film: 'The Diving Bell and the Butterfly'

 

Komentari

Nema komentara.